Spolupráce

Cibulový koláč

Hledáte nápad na rychlou a chutnou večeři? Věříme, že celozrnný cibulový koláč podle Jíme zdravě potěší nejen všechny milovníky pizzy. Tento recept a mnoho dalších zdravých pečících receptů a to sladkých i slaných naleznete v kuchařce Jíme zdravě a pečeme s láskou.

Příprava: 40 minut Tepelná úprava: 30 minut Obtížnost: snadné Počet porcí: 12

Nutriční informace na 1 porci: 207 kcal 11 g bílkovin 19 g sacharidů (z toho 3 g cukrů) 9 g tuků

Suroviny

  • 300 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • 8 g sušeného pekařského droždí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 150 ml vody (vlažné)
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 10 g másla
  • 400 g žluté cibule (nakrájené na tenké plátky)
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 150 g kuřecí šunky nakrájené na nudličky (95 % masa)
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 100 g smetanového sýru
  • 150 g eidamu (20 % tuku v sušině)
  • sůl
  • pepř

Postup

Nejprve si předehřejte troubu na 190–195 °C, připravte si plech o rozměrech 30 cm × 40 cm a vyložte jej pečicím papírem.

Do větší mísy vložte mouku, droždí, olej, vodu a cukr a vypracujte kompaktní, pevné těsto. Poté z něj vytvořte bochník a ponechte jej v míse. Mísu přikryjte potravinovou fólií a těsto dejte odpočinout na teplé místo alespoň na 15 minut.

Mezitím si připravte větší pánev a na středním plameni v ní rozpalte máslo. Jakmile bude máslo rozpálené, vložte do pánve cibuli, rozmarýn a šunku a restujte 6–7 minut na středním plameni. Následně přidejte jablečný ocet, sůl a pepř, vše důkladně promíchejte a vypněte plamen.

V momentě, kdy bude těsto odpočaté a lehce nakynuté, jej přesuňte na pracovní plochu a vyválejte na šířku 1 cm. Poté jej přemístěte na připravený plech. Na těsto naneste smetanový sýr a pomocí stěrky nebo nože jej rozetřete po celé ploše. Na smetanový sýr najemno nastrouhejte eidam a na ten nakonec naneste cibulovou směs.

Takto připravený koláč dejte do předehřáté trouby a pečte 20–22 minut na 190–195 °C.

Po upečení koláč nechte alespoň 15 minut vychladnout. Následně jej nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.

O kuchařce Jíme zdravě a pečeme s láskou

Jak si zdravě zamlsat a přitom nemít výčitky svědomí? Řešení přináší další kuchařská novinka Jíme zdravě a pečeme s láskou. Inspiraci můžete hledat v 90 receptech na sladké i slané dobroty. Celá pečicí kuchařka vás provede jak klasickými moučníky, tak méně tradičními pochoutkami, které stojí za vyzkoušení. Najdete zde i tipy, bez kterých se pečení neobejde nebo i tabulku surovinových alternativ. Nechybí ani recepty bez lepku, či laktózy. To vše z běžně dostupných surovin a snadno připravené.

Bližší informace o této kuchařce včetně ukázky receptů najdete na webových stránkách Jíme zdravě. Zde nalistujete i další recepty pro každý den od snídaní až po sladké tečky či nápoje. Kniha lze zakoupit přímo na e-shopu Jíme zdravě.

Zdroj náhledových obrázků: Jíme zdravě

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button