Chutě mají svou příčinu. Zjistěte, co znamená, když prahnete po čokoládě nebo citronech
Už se vám možná stalo, že jste po nějakém jídle tak prahli, že jste ho prostě museli sehnat za každou cenu. Takové chování je velmi typické například v těhotenství, ale jinak by se vyskytovat nemělo. Každé chutě mají svou příčinu, a podle toho, co si vaše tělo žádá, můžete odhalit i nedostatek vitamínů nebo onemocnění.
Chutě fungují na jednoduchém principu. Mají přimět naše tělo, aby zkonzumovalo něco, co aktuálně potřebujeme. Může se jednat o různé živiny, vitamín, minerály apod. Například velmi dobře funguje tzv. zajídání stresu. Konzumace sladkého jídla totiž uvolňuje serotonin, hormon štěstí, který nám pomáhá zvládat vypjaté situace. Je tedy jasné, že v případech, kdy jsme pod tlakem, máme tendenci sáhnout po sladké tyčince.
Většinu času je to právě náš mozek, který reguluje to, na co máme chuť, a někdy se vyplatí tyto chutě nepodceňovat. Naše tělo ví, co dělá.
Čokoláda
Nemůžete si pomoct a po čokoládě byste se doslova utloukli? Jak již bylo zmíněno, může to znamenat, že jste prostě ve stresu a vaše tělo potřebuje trochu uvolnění. Kromě toho se ale také může jednat o nedostatek hořčíku. Zejména hořká čokoláda jej totiž obsahuje poměrně mnoho a kostička čokolády vám může pomoci hladinu hořčíku doplnit. Stejný efekt mají i ořechy, takže pokud byste si rádi pochutnali i na nich, je na vině nejspíš opravdu absence hořčíku.
Cukr
Pokud máte chutě na cukr, může to být dost frustrující. A to zvlášť tehdy, pokud se snažíte usilovně zhubnout nebo si alespoň udržovat váhu. Chutě na cukr jsou většinou vyvolány kolísáním krevního cukru. A to nastává právě tehdy, když si často dopřáváte velmi sladké potraviny, které krevní cukr vystřelí do závratných výšin, ale brzy opět spadne dolů. Namísto koláčků, tyčinek a bonbonů tedy tělo uspokojte jiným typem cukru, který není tak problematický. Vsaďte na ovoce, které obsahuje přírodní cukry, a k tomu navíc i vitamíny a minerály.
Zmrzlina
Kdo by neměl rád zmrzlinu? A to zejména v létě, kdy teploty šplhají a my se velmi potíme. Naše chutě na zmrzlinu znamenají nejen to, že našemu organismu je horko, ale také nedostatek tuků a bílkovin, ze kterých by naše tělo mohlo během dne čerpat. Namísto této sladké ledové pochoutky ale tělu dopřejte kvalitní bílkoviny a tuky ve formě masa nebo tučných ryb. Dejte si pořádný vydatný oběd a jako malý dezert můžete i trošku zmrzliny.
Čaj nebo káva
Prahnutí po kávě většinou značí nedostatek železa nebo síry. Ideální způsobem jak to vyřešit ale rozhodně není pít více kávy nebo čaje, ale spíše se zaměřit na konzumaci listové zeleniny, která tyto látky v hojnosti obsahuje. Šálek čaje nebo kávy rozhodně není problém, ale maximální množství za den by mělo být dva až tři šálky, ne víc. Jinak může docházet k narušení vašich spánkových cyklů a ve výsledku k větší únavě.
Citrony
Touha po citronech nebo jiných citrusech typicky značí nedostatek vitamínu C a narušenou schopnost imunity. Zejména v období chřipek a nachlazení je důležité zvýšit příjem těchto vitamínů na maximum, aby se tělo zvládlo se vším vypořádat samo bez pomoci léků a lékaře. Dále si můžete dopřát i papriku, kiwi nebo různá semínka, která vaši obranyschopnost podpoří.
Smažené jídlo
Pokud prahnete po smaženém, pak vám možná chybí mastné kyseliny. Jak je doplnit? Rozhodně ne smaženým sýrem! Dopřejte si avokádo, mořské ryby, kokosový olej a kokosové mléko nebo různá semínka. Naopak smaženým a těžkým jídlům se zcela vyhněte. Nejsou zdravá za žádných okolností!
Jednoduše naslouchejte svému tělu, ono nejlépe víc, co potřebuje. Naše tělo je dokonalý mechanismus, který se vyplatí brát zcela vážně.