Dům a zahradaRady a tipy

Vyzkoušejte vlákninu s výhodami. Psyllium pomůže dát trávení do pořádku

Slyšeli jste už o psylliu? Pokud ne, zbystřete, možná je to něco, co vám může velmi usnadnit život, a hlavně vám to může pomoci žít zdravě a pohodově. Jednoduše řečeno, psyllium je forma vlákniny. Vláknina je nedílnou a velmi důležitou součástí našeho jídelníčku. Její základní činností je podpora správné, a pokud možno bezproblémové činnosti střev. V současnosti ale bohužel většina lidí denně nepřijímá ani zdaleka tolik vlákniny, kolik by měli.

Když k tomu všemu ještě přidáte špatné stravovací návyky obecně, nedostatek pohybu a kombinace některých nevhodných potravin, není divu, že řada lidí řeší nepříjemné zažívací potíže. Zdroje vlákniny jsou různé, ale psyllium funguje rychle a spolehlivě. Když už se tedy potýkáte s nadýmáním, zácpou nebo plynatostí, je dobrou volbou sáhnout ihned po tomhle malém zázraku.

Seznamte se – psyllium

Psyllium jinak také Jitrocel indický (vejčitý) je zvláštní rostlinka, jež má nenápadné květy a drobné lístky, na kterých roste jemné chmýří. Během sklizně se pak z jitrocele získávají vyčištěné obaly semen. Tyto obaly jsou ideálním přírodním zdrojem potřebné rozpustné vlákniny, které my říkáme psyllium.

Tento druh vlákniny umí vstřebávat vodu a to tím způsobem, že jí na sebe naváže, následně zvětší objem a my máte větší pocit sytosti. Psyllium uvnitř těla bobtná a dokáže regulovat nejen trávení tuků a cukrů, ale poslouží jako živina mikrobiální flóry v trávicím traktu. Dokáže tedy účinně čistit zažívací soustavu, zbavuje tělo odpadních látek a toxinů a je to i perfektní doplněk při dietě. Jedná se o čistě přírodní produkt, který vám nemůže nijak uškodit.

Vlákninu nenahradíte

Pokud vaše tělo nemá dostatek vlákniny, začne se zpomalovat činnost trávící soustavy a tvoří se zácpa nebo další potíže. V těle se také hromadí odpadní látky, které mohou začít kvasit nebo hnít, což už může být pro lidský organismus velmi nebezpečné. Dostatečné množství vlákniny funguje jako účinná prevence před těmito problémy.

Největší benefity psyllia

Mezi nejlepší vlastnosti tohoto zázraku bezpochyby patří:

  • Zbavuje pocitu hladu a pomáhá při hubnutí.
  • Neobsahuje žádné cukry.
  • Má vysoký obsah vlákniny.
  • Brání ukládání tuků.
  • Udržuje optimální hladinu cholesterolu.
  • Podporuje pravidelné vyprazdňování.
  • Zabezpečuje efektivní a správné trávení.

Jestliže vás trápí potíže se zácpou nebo jen potřebujete upravit stolici, je možné užívat psyllium ráno i večer. Pokud jde o dávku, stačí rozmíchat 1 až 2 (to je maximum) lžičky do vody nebo čaje a ihned vypít. Pokud vám takový nápoj nechutná, najděte si takový způsob, který je pro vás komfortní. Řada lidí preferuje například mléko nebo ovocné šťávy. Hlavní je, abyste vlákninu dostatečně zapíjeli, jinak nebude účinkovat jak má. Účinek se obvykle dostavuje brzy, většinou v rámci dvou či tří dní. V případě průjmu je vhodné dávkovat stejně jako u zácpy a to z toho důvodu, že vláknina nasákne přebytečnou vodu v organismu, a tím pomůže s regulací průjmu, kterého vás tak zbaví mnohem rychleji.

Jsou nějaká omezení?

Jak jsme už zmínili několikrát, zásadní je dostatečný pitný režim, protože když budete pít málo tekutin, může psyllium způsobit zácpu a velmi nepříjemně bránit průchodnosti střev.

Psyllium se také nehodí pro malé děti. Různá omezení se také mohou vztahovat na osoby, které trpí nějakými chornickými poruchami trávícího traktu nebo berou pravidelně léky. V takovém případě je nutné používání psyllia konzultovat s lékařem. Psyllium může mít vliv na vstřebávání některých léků i důležitých látek obsažených v potravě, což je také důvod proč je jeho konzumace ideální nalačno.

Pokud zaznamenáte při užívání nějaké problémy, je nutné psyllium ihned vysadit a v případě potřeby navštívit lékaře. Pokud jste těhotná nebo kojíte, je vhodné konzumaci opět řešit s lékařem, který vám případně může doporučit i jiný podobný preparát.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button