Brokolice je zelenina bohatá na celou řadu vitamínů ( C, A, E, B1, B2, B9), minerálů (draslík – pozitivně působí na odvodňování a snižování krevního tlaku, vápník, fosfor, síru, hořčík – nezbytný pro činnost svalů, srdce, pro přenos nervových vzruchů, pro tvorbu hormonů), kyselinu listovou a vlákninu. Lidský organismus chrání proti volným radikálům a toxickým látkám. Zároveň obsahuje málo tuků a cukrů, což z ní činí potravinu dietní.
Upravovat ji můžeme různými způsoby – vaření, dušení, zapékání. Může sloužit jako hlavní jídlo, příloha či salát.
Vyzkoušejte trochu netradiční salát.
Suroviny:
- 4 šálky lehce povařené brokolice
- 1/4 šálku sušených brusinek
- 1/4 šálku opražených ořechů (vlašské, pekanové)
- 1/2 šálku majonézy
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce dijonské hořčice
Postup:
Ve větší misce rozmícháme majonézu, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a dijonskou hořčici. Přidáme vychladlou brokolici, ořechy a brusinky a ještě lehce promícháme. Uložíme zchladit do ledice.