ReceptyZdraví

Brokolice trochu jinak

Brokolice je zelenina bohatá na celou řadu vitamínů ( C, A, E, B1, B2, B9), minerálů (draslík – pozitivně působí na odvodňování a snižování krevního tlaku, vápník, fosfor, síru, hořčík – nezbytný pro činnost svalů, srdce, pro přenos nervových vzruchů, pro tvorbu hormonů), kyselinu listovou a vlákninu. Lidský organismus chrání proti volným radikálům a toxickým látkám. Zároveň obsahuje málo tuků a cukrů, což z ní činí potravinu dietní.

Upravovat ji můžeme různými způsoby – vaření, dušení, zapékání. Může sloužit jako hlavní jídlo, příloha či salát.

Vyzkoušejte trochu netradiční salát.

Suroviny:

  • 4 šálky lehce povařené brokolice
  • 1/4 šálku sušených brusinek
  • 1/4 šálku opražených ořechů (vlašské, pekanové)
  • 1/2 šálku majonézy
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce dijonské hořčice

Postup:

Ve větší misce rozmícháme majonézu, cukr, citronovou šťávu, jablečný ocet a dijonskou hořčici. Přidáme vychladlou brokolici, ořechy a brusinky a ještě lehce promícháme. Uložíme zchladit do ledice.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button