Napadov.cz

Dokonalé recepty ze švestek

Švestky jsou tradiční druh ovoce nejen v Čechách, ale i na Moravě. V kuchyni nacházejí univerzální možnosti využití a našemu tělu nabízejí celou řadu zdravotních výhod. Obsahují velké množství vitamínů – B, H (biotin), E, minerálů – draslík (srdce a cévy), fosfor (látková přeměna zuby, kosti), železo (krvetvorba), hořčík (mozek, svaly, metabolismus), vápník (zuby, kosti, nervy), mají silné antioxidační účinky.

Pokud i vy máte velkou úrodu švestek a chcete zkusit něco nového, nabízíme několik méně tradičních receptů.

Švestkový crumble

Tento recept pochází ze staré Anglie a má mnoho variací. Tato je jedna z těch jednodušších a rychlejších variant.

Suroviny:

  • 18 středně velkých švestek bez pecek
  • 100 g hnědého cukru
  • 100 g strouhanky
  • 50 g mletého máku
  • 50 g sekaných lískových ořechů
  • 100 g másla

Postup:

Na pánvi opečeme nasucho strouhanku. V misce smícháme cukr, máslo a špetku soli. Tato směs nám vytvoří strouhanku. Švestky rozpůlíme, zbavíme pecky a řezem vzhůru je vyrovnáme na dno formy. Posypeme mákem a ořechy a navrch navrstvíme drobenku. Pečeme v troubě po dobu 20 minut.

Švestkové želé bonbony

Netradiční cukrovinka, která neobsahuje žádná chemická dochucovadla ani konzervanty bude chutnat všem mlsným jazýčkům.

Suroviny:

  • 1 kg švestek
  • 2/3 hrnku bílého vína
  • 1 čajová lžička želatiny v prášku nebo pektinu
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1 hrnek cukru krupice

Postup:

Na plech rozložíme pečící papír, který lehce potřeme rostlinným olejem. Pokrájené švestky s vínem přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a za občasného míchání necháme vařit na mírném ohni 15-20 minut. Vzniklou směs propasírujeme přes hustý cedník, přelijeme do čistého hrnce a vaříme na mírném ohni. V misce smícháme želatinu nebo pektin s cukrem krystal a necháme odstát. Následně vmícháme do vzniklého pyré a vaříme na ohni asi 2 minuty. Následně vlijeme na připravený plech a necháme nezakrytý po dobu 24 hodin na chladném místě. Druhý den si připravíme stejný plech a pečící papír posypeme cukrem, přesuneme na něj tuhnoucí směs a vsypeme cukr i na druhou stranu. Opět necháme 24 hodin uležet. Můžete krájet na kostičky nebo použít vykrajovátka na vánoční cukroví.

Nakládané švestky

Suroviny:

  • 1 kg švestek
  • 1 kousek celé skořice
  • 2 hrnky vinného červeného octa
  • 2,5 hrnku cukru
  • 5 tobolek kardamonu
  • 1 lžička celého černého pepře

Postup pro nálev:

Smícháme ocet, cukr, skořici a pepř, přivedeme k varu a pozvolna necháme vařit asi 10-15 minut. Následně necháme vychladnout.

Postup nakládání:

Švestky odpeckujeme a na několika místech je propícháme vidličkou. Vložíme do sklenic, zalijeme nálevem, řádně zavíčkujeme a umístíme do chladu na dobu alespoň 14 dnů.

Sirup ze švestek

Lze jej pít samotný nebo jím můžeme dochutit čaj, ovocné koktejly či koláče.

Suroviny:

  • 500 g cukru
  • 4,5 kg švestek
  • 300 ml octa

Postup:

Omyté a vypeckované švestky vložíme do mísy, zasypeme je cukrem a důkladně promícháme. Necháme odstát 24 hodin při pokojové teplotě.

Následně do hrnce nalijeme ocet, přidáme švestky a vaříme 5-6 hodin na mírném ohni. Vzniklou směs necháme vychladnout, přepasírujeme přes plátno a sirup přelijeme do skleněné nádoby. Skladujeme v chladnu.

Pečený švestkový čaj

Pokud si jej připravíme do sklenic, budeme se moci i v zimě těšit z lahodné chuti švestek.

Suroviny:

  • 1 kg švestek
  • 1 kg červeného rybízu (může být mražený)
  • 1200 g cukru
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 lžička mleté skořice

Postup:

Švestky omyjeme, zbavíme pecek a nakrájíme na čtvrtky. Smícháme s rybízem a nasypeme na plech. Přidáme cukr a koření, vše řádně promícháme, vložíme do rozpálené trouby a pečeme při teplotě 200º po dobu 30 minut. Vybereme hřebíček, hotovou směsí naplníme zavařovací sklenice, obrátíme je dnem vzhůru a necháme do druhého dne.


Přidat komentář

Spolupracujeme