Bez jídla by to nebylo Japonsko. Ochutnejte to nejlepší za japonské gastronomie
Kam se letos vydáte na dovolenou? Že by to Japonska? Japonsko je oblíbená turistická destinace, stále více lidí jí přichází na chuť. I když mnohé japonské restaurace zamířily i k nám do České republiky, sníst fantastické sushi je možné i v sushi baru v Ostravě, ochutnat pravé japonské jídlo přímo v Japonsku má rozhodně něco do sebe. Pokud tedy do Japonska cestujete, nezapomeňte, že bez jídla není Japonsko Japonskem a že Japonsko se zkrátka musí ochutnat.
Pro japonskou gastronomii je typických několik věcí. Zejména je to rýže, která vás bude pravděpodobně provázet celým vaším putováním po Japonsku. Rýže je zde hodnocená jako bílé zlato, je to zkrátka něco podobného jako sůl v České republice (taky si bez ní nedokážeme představit jednotlivá jídla).
I když růže provází takřka každý pokrm, jednotlivé pokrmy se od sebe výrazně liší. Podívejme se na několik pokrmů, které jsou pro japonskou gastronomii typické.
Sushi
Když se řekne slovo “Japonsko”, drtivé většině lidí se vybaví sushi. Sushi je zkrátka něco, co je pro Japonsko víc než typické. Existuje mnoho druhů sushi, japonští kuchaři se tento pokrm učí připravovat i dlouhá léta. Sice si sushi můžeme dopřát i u nás v sushi restauracích, ale v Japonsku je to opravdu o něčem krapet jiném.
Ryby
Obecně lze říct, že do Japonska se jezdí i proto, aby se ochutnaly zdejší ryby. Právě plody moře jsou často důvodem, proč lidé Japonsko nechtějí opustit. Pochutnat si zde můžete na všech druzích ryb, výjimkou je tedy sumec, kolem kterého se točí celá řada pověstí.
Fugu
I když fugu patří do ryb, které lze v Japonsku ochutnat. Je však třeba ji zmínit samostatně, je totiž známá tím, že při špatné přípravě může být vysoce nebezpečná. Uvnitř rybky se totiž nachází smrtelně jedovaté toxiny, které vedou k rychlé smrti. Když je však dobře upravená a díky správné úpravě není nebezpečná, má lahodnou chuť.