Účinné přírodní protředky proti výškové nemoci
Výšková či horská nemoc je řada příznaků, které se objevují u některých lidí v horských oblastech, obvykle nad 8000 stop. Projevuje se závratí, bolestmi hlavy, nevolností, ztrátou chuti k jídlu a špatným spánkem. Tato nemoc je způsobena důsledkem snížení dodávky kyslíku ve vysokých nadmořských výškách. Abychom se těmto stavům vyvarovali, musíme naše tělo přizpůsobit odlišným podmínkám. Především je důležitý pomalý výstup, nocování v nižší nadmořské výšce, dostatečný přísun tekutin, vyvarovat se alkoholu a kouření.
Existují přírodní prostředky, které vám mohou pomoci se s výškovou nemocí lépe vyrovnat.
Pití vody
Ve vyšších nadmořských výškách je dochází k rychlejší dehydrataci. Při doplňování tekutin se vyhýbejte pití alkoholu a kávy.
Zázvorový čaj
Pomáhá zmírnit nevolnost a ztrátu chuti k jídlu. Dvě polévkové lžíce přidejte do dvou litrů vroucí vody a nechejte asi 7 minut louhovat. Čaj pijte teplý.
Česnek
V horských oblastech Asie se považuje za účinnou protilátku proti výškové nemoci. Sloučeniny česneku napomáhají uvolňovat hladké cévní svaly.
Zelený čaj
Na antioxidanty bohatý čaj pomáhá buňkám v těle efektivněji využívat kyslík. Pomáhá při zlepšení krevního oběhu a snížení potíží s dýcháním.
Listy koky
Listy obsahují látky snižující riziko srážení. Žvýkání listů či pití čaje připraveného z listů napomáhá při zvýšené spotřebě kyslíku.
Pokud se u vás objeví některý z příznaků, přerušte výstup, odpočívejte a dodávejte tělu tekutiny. Jestliže příznaky odezní, můžete ve výstupu pokračovat. Přetrvávají – li, výstup ukončete.