Luxusní čokoládový dort ala Panna cotta
Ingredience
Těsto
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 60 g moučkového cukru
- 130 g másla
- špetka soli
- špetka kypřícího prášku
Náplň
- 1 l smetany ke šlehání (V původním receptu je opravdu 1 litr, tedy 1000 ml. Množství ale můžete snížit.)
- 60 g holandského kakaa
- 150 g moučkového cukru
- 20 g želatiny
- troška vanilky nebo 1 lžička vanilkového extraktu
Na obalení a ozdobu
- 2 lžíce meruňkové marmelády
- 4 lžíce nasekaných ořechů
- 3 lžíce cukru krupice
- 100 g nasekané čokolády (nebo nastrouhané do hoblinek)
Postup
V míse smícháme všechny ingredience na těsto a vypracujeme z nich hladkou hmotu. Tu zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut do lednice.
Těsto vyndáme z lednice a pomocí pomoučeného válečku vyválíme do tvaru pečicí formy na dort (o průměru asi 24 cm). Formu vyložíme papírem a těsto položíme na něj. Těsto propícháme vidličkou.
Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.
Mezitím si nachystáme náplň. Podle návodu připravíme želatinu. V míse smícháme 200 ml smetany, kakao, cukr a vanilku. Zbylou smetanu zahřejeme na mírném ohni, ale nenecháme dojít do varu. Poté vmícháme kakaovou smetanu a odstavíme. Vmícháme připravenou želatinu.
Necháme vychladnout a jemně vyšleháme mixérem. Vylijeme na upečené těsto a dáme ztuhnout do lednice na 2 – 3 hodiny.
Zkaramelizujeme cukr a vmícháme do něj nasekané oříšky. Boky dortu (těstové) potřeme marmeládou a do ní nalepíme oříšky obalení v karamelu. (Můžete si ušetřit práci a koupit již zkaramelizované oříšky nebo mandle.) Vršek dortu posypeme čokoládovými hoblinami.