Recepty
2 recepty na domácí vaječné koňaky
Vodní lázeň můžete využít i při výrobě prvního koňaku, jedná se o tepelnou úpravu, abyste se nemuseli bát syrových vajec, nicméně je to trochu práce navíc a hlavně si musíte ohlídat teplotu. Pro děti je samozřejmá varianta bez rumu-stačí trochu vaječňáku odlít stranou, než do něj vmícháte rum.
Bleskový vaječný koňak ze salka
Potřebujeme
- 6 žloutků
- 1 konzerva neslazeného kondenzovaného mléka
- 2 dl rumu
- 2 konzervy salka
Postup
- Žloutky vyšlehejte do pěny.
- Vmíchejte salko, kondenzované mléko a rum.
Vaječný koňak z mléka ve vodní lázni
Potřebujeme
- 6 žloutků
- 3/4 hrnku cukru
- 1 litr mléka
- 1 lžíce vanilkového aroma
- 1 hrnek smetany
- 0,5 litru rumu
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku (nemusíte)
Postup
- V míse vyšlehejte žloutky s cukrem. Vmíchejte polovinu mléka.
- Směs za stálého šlehání zahřejte ve vodní lázni na teplotu 70°C. Vmíchejte vanilkové aroma, muškátový oříšek a zbytek mléka.
- Mísu přendejte do studené lázně a míchejte, dokud směs nezchladne.
- Před podáváním nechte vychladit v lednici.