Domácí ochucená másla pro mlsné jazýčky
Bylinkové máslo obohatí svou chutí vařené či pečené brambory, masové minutky či grilovanou rybu. Ideální je na pečivo a využijete ho i při přípravě chuťovek. I na talíři vypadá hezky a skvěle dopní hotová jídla.
Máslo si jednoduše připavíte i doma a jeho výhodou bude, že ingredience si zvolíte sami dle potřeby.
Příprava
Máslo necháme změknout při pokojové teplotě a utřeme jej se solí, bylinkami (ideální jsou čerstvé) nebo česnekem.
Nejčastěji používané bylinky – pažitka, petržel, kopr, bazalka, tymián, rozmarýn.
Hotovou směs něcháme ztuhnout v misce či ozdobné formičkce (v případě servírování na stůl). Pomocí kuchyňské folie můžeme vytvarovat váleček, uložit do lednice a po ztuhnutí odkrajovat kolečka.
Vyzkoušejte:
Bylinkové máslo na grilované ryby či mořské plody
- 2 lžičky zelené petrželky (nasekaná nadrobno)
- několik nasekaných lístků šalvěje
- špetka tymiánu
- špetka soli
- špetka bílého pepře
- 1 lžička citronové šťávy
Bylinkvé máslo na grilovaná masa a steaky
- 2 lžičky nasekané bazalky
- 1 lžička nasekané petrželky
- 1/2 lžičky barevného pepře (hrubozrnného)
- špetka soli
- 1 stroužek česneku
- špetka chilli (můžeme nahradit pálivou paprikou)
Česnekové bylinkové máslo
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
- 1 lžíce nasekané šalvěje
- sůl a pepř
A co něco sladkého?
Čokoládové máslo s oříšky
- 2 lžíce kvalitního kakaového prášku
- 4 lžíce nasekaných pražených lískových oříšků
- špetka hnědého cukru
S ořechy a rozinkami
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1/2 lžičky mleté sořice (nemusí být)
- 4 lžíce nasekaných opražených ořechů (může být směs ořechů)
- 4 lžíce rozinek