Dům a zahradaRady a tipy

Využití papíru na pečení nejen v kuchyni: Poznejte tyto chytré triky!

Jako podložka pod dortové formy a plechy na sušenky opravdu neexistuje náhrada za klasický papír na pečení. Využití pergamenu však zdaleka přesahuje rámec základního pečení – s tímto základním kuchyňským materiálem můžete servírovat, balit, skladovat a mnoho dalšího. A až s ním skončíte, můžete ho dokonce kompostovat! V následujícím článku se dozvíte, jakými způsoby můžete tento papír v kuchyni využít. Možná se budete divit, jak jste bez něj mohli žít.

Vyložení plechů a dortových forem

Nejběžnějším způsobem použití pergamenového papíru je vyložení pečicího nádobí, aby se vše rovnoměrně propeklo a nic se nepřichytilo. Tenký charakter papíru napomáhá tomu, že cokoli připravujete, dobře zhnědne a rovnoměrně se propeče. Nehledě na to, že díky ní je úklid hračka.

Vyložení plechů při pečení zeleniny

Nenechte si všechnu zábavu vzít na moučníky – při pečení slaných pokrmů si plech vyložte také. Nejenže jim to pomůže rovnoměrně zhnědnout, ale také se opečené ingredience nebudou lepit na pánev, což usnadní jejich čištění. Protože pergamenový papír přidává nepřilnavou složku, znamená to také, že můžete použít méně oleje. 

Vyrobte si rychlý cukrářský sáček

Místo zdobicího sáčku snadno můžete použít pergamenový papír. Snadno ho vytvarujete do takzvaného kornoutu, což je trojúhelník papíru stočený tak, aby vytvořil kužel.

Výroba vložky do cukrářského sáčku

Můžete si také vzít papír na pečení a vložit ho do běžného cukrářského sáčku. To je obzvlášť užitečné, pokud například používáte více barev polevy, protože můžete jednu barvu vyjmout a přidat další, aniž byste museli čistit cukrářský sáček nebo jich ušpinit více.

Vyválení těsta

Vyvalování těsta na sušenky nebo koblihy může být lepkavá a otravná záležitost. Papír na pečení tenhle proces ale velmi usnadní. Na povrch papíru navíc nemusíte přidávat žádnou mouku, takže je méně pravděpodobné, že vám těsto ztvrdne – a po vychladnutí půjde snadno dolů

Vaření „En Papillote“

Papír je také nezbytný pro použití francouzské metody vaření „en papillote“ s rybami nebo zeleninou. Zabalte rybu a zeleninu do pergamenového papíru, strčte je do trouby a máte nakročeno k chutnému jídlu s minimálním úklidem.

Zamrazte si jednotlivé porce

Těsto na sušenky, směs hamburgery nebo cokoli jiného můžete zmrazit v jednotlivých porcích mezi vrstvami pergamenu. Zabrání to slepení a máte jen hned připraveny k použití.

Zabalte jídlo s sebou

V nouzi je možné papír na pečení využít i na zabalení sendviče s sebou. Jen nezapomeňte, že většina lepicích pásek na pergamenu nedrží, takže je nejlepší obal upevnit provázkem.

Udělejte si sushi rolky

Na výrobu sushi rolek nepotřebujete žádnou luxusní podložku, pokud máte papír na pečení. Jednoduše položte nori na horní část pergamenového papíru, navrstvěte na něj ingredience a pak si papírem pomozte při rolování.

Žehlení oděvů bez rizika vzniku skvrn

Mezi oděv a horkou žehličku vložte papír, abyste se vyhnuli obávaným skvrnám od vody a spáleninám, které někdy vznikají při žehlení. Hladký povrch zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla, díky čemuž jsou oděvy během okamžiku bez záhybů. Navíc, pokud na žehličce zůstanou nějaké zbytky, papír je zachytí a zabrání tak jejich přenosu na oblečení.

Udržujte povrchy čisté

Úklid kuchyně zabere čas, proto neváhejte na linku položit papíru při odměřování mouky, cukru nebo jiných sypkých ingrediencí. Po odměření ingrediencí pergamen zvedněte, ohněte ho napůl a vraťte přebytky zpět do nádoby. Váš pult zůstane čistý a spadlé ingredience se dají znovu použít a nepřijdou nazmar.

ZDROJ: https://www.consumerreports.org/home-garden/creative-ways-to-use-parchment-paper-a5615101079/
ZDROJ obrázku: Fotka od Jill Wellington z Pixabay

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button