Dům a zahradaRady a tipy

Pryč se zbytečnostmi: Zkuste těchto 8 tipů pro udržování trvalého pořádku

Je možné žít v domácnosti bez nepořádku, ale nejprve je třeba trochu zapátrat ve svých vlastních návycích a motivacích. Než se pustíte do organizace, zamyslete se nad tím, jak se chcete ve svém prostoru cítit. Je vhodné zjistit také, zda způsob, jakým žijete, vám pomáhá přiblížit se tomu, co v životě chcete. Po upřímném zodpovězení těchto otázek může začít proces odstranění zbytečností z vaší domácnosti pomocí praktických a udržitelných tipů.

Jak se tedy zbavit toho, co nepotřebujete – a hlavně, jak tento stav udržet?

1. Zbavte se toho

Pokud vám na poličce nebo v zásuvce leží věci, které nepoužíváte nebo nepotřebujete, nijak to váš život nezlepší. Zbavte se všeho, co vám nepomáhá. Kupujte si věci, které vám k něčemu pomáhají. Důvodem, proč máte nepořádek, může být to, že si věci držíte jen pro případ, že byste je potřebovali v budoucnu, nebo že jste dostali výhodnou nabídku, ale nepomáhá vám to žít co nejlépe.

2. Pozor na nákupy

I když to může být zpočátku nepříjemné, naučte se pozorně a poctivě sledovat své výdajové návyky. Pokud například nakupujete potraviny ve velkém, ale nemáte pro ně dostatek úložného prostoru, změňte tento zvyk. To se týká i přijímání dárků od ostatních. Snížení výdajů v této oblasti pomůže zabránit nepořádku ve vaší domácnosti, ale také zvládnete lépe spravovat své výdaje.

3. Podívejte se na možnosti skladování

Záměrně si rozmyslete, co ukládáte nebo necháváte na volném prostranství, protože vaše volba ovlivňuje to, jak váš prostor působí. Rozhodnutí, co přesně chcete v místnosti vidět, může výrazně snížit nepořádek, který se kolem vás nachází. Mějte v místnosti vyvážený poměr otevřených a uzavřených úložných prostor. I dekorativní boxy jsou skvělým řešením, pokud nechcete kupovat nový nábytek, abyste ukryli věci, které byste raději neměli přímo na očích.

4. Vytvořte si úklidové rituály

Zavedení dvou jednoduchých každodenních rituálů pomůže zabránit tomu, aby vás nepořádek ovládl. Každý večer ukliďte společné prostory a ráno dokončete to, co jste předchozí večer nestihli. Zaměřte se na vynášení odpadků, nádobí, praní prádla, vracení věcí na jejich místa, skládání přikrývek a načechrání polštářů. Tato taktika je spolehlivým způsobem, jak mít nepořádek pod kontrolou.

5. Ustelte si postel

Ráno, jakmile vstanete z postele, rychle uhlaďte prostěradlo a přikrývku a načechrejte polštáře. Už jen to, že si každý den ustelete postel, vás nastartuje do nového dne a povzbudí vás k udržování pořádku a pořádku ve zbytku ložnice.

6. Udržujte povrchy čisté

Udržujte všechny povrchy, od pracovních desek a jídelních stolů až po noční stolky a konferenční stolky, bez hromady nepořádku tím, že na ně umístíte malé misky, koše nebo krabice na umístění drobných předmětů. Vizuálně se vám podaří držet nepořádek pod kontrolou.

7. Pryč se všemi papíry

Zvládání papírování je klíčem k domácnosti bez nepořádku. Věnujte čas nastavení systému pro uspořádání důležitých dokumentů. V blízkosti vchodu mějte recyklační krabici nebo koš, abyste se automaticky zbavovali nevyžádané pošty.

8. Vždy ukládejte věci zpět

Jakmile se vám jednou podařilo poklidit a najít všemu v domácnosti své místo, snažte se tento stav udržet co nejdéle. Pokud pro něco místo nemáte, vytvořte si ho, abyste věděli, kde to najdete a kam to vrátíte, jakmile to použijete. Takto se vám nestane, že byste něco špatně umístili nebo si pořídili některé věci dvakrát.

ZDROJ: https://www.thespruce.com/easy-habits-for-a-clutter-free-home-6891166
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-postel-barvy-skladani-4440567/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button