CestováníDům a zahrada

Proč se předpověď počasí tak často mýlí?

Zdá se vám, že se předpověď počasí častěji mýlí, než je správná? Zejména při plánování dovolené nás nepřesné předpovědi počasí dokážou rozčílit. Bohužel nepřesnost předpovědi je prostě dána celou řadou faktorů – a neschopnost meteorologů k nim obvykle nepatří.

Mezi faktory, které určují přesnost předpovědi počasí, patří vzdálenost předpovědi, použitá technologie a geografické podmínky dané oblasti. Na některých místech se počasí mění rychleji než na jiných.

Jak se vytvářejí předpovědi počasí

Meteorologové využívají data ze satelitů, radarů, meteorologických balónů a dalších meteorologických přístrojů. Meteorologické přístroje jsou umístěny na stacionárním místě, obvykle na místním letišti. Poskytují tedy údaje o tomto konkrétním místě, nikoli o celé oblasti. Vaše vzdálenost od tohoto místa ovlivňuje přesnost předpovědi počasí v místě, kde žijete nebo pracujete.

Pokročilé počítačové systémy organizují a analyzují údaje o počasí získané z různých zdrojů. Následně simulují průběh počasí a předpovědi. Tyto technologické vymoženosti zlepšily předpověď počasí, ale jsou nedokonalé. 

Jak přesní jsou meteorologové?

Stejně jako všichni vědci i meteorologové si uvědomují, že jejich předpovědi mají nevyhnutelně určitou chybovost. Úspěšnost předpovědí může být ovlivněna také přístupem meteorologů k meteorologickým přístrojům, aktuálními údaji a úrovní jejich zkušeností. Bez ohledu na to, jak dobrý je meteorolog, počasí je ze své podstaty do určité míry nepředvídatelné. Odpovědi na otázku, jak přesné jsou dlouhodobé předpovědi počasí a jak přesné jsou krátkodobé předpovědi počasí, se budou velmi lišit bez ohledu na to, kdo je meteorolog.

Důvody špatné přesnosti předpovědi počasí

Proč jsou předpovědi počasí někdy přesné, ale jindy ne? Níže jsou uvedeny některé z běžných důvodů, proč mohou být předpovědi počasí často nepřesné:

  • Nepředvídatelné změny: Atmosféra Země se neustále mění způsobem, který není vždy předvídatelný, a to ani v krátkodobém horizontu. V některých oblastech, je počasí méně předvídatelné než v jiných oblastech. Počasí se také často mění rychleji ve velkých nadmořských výškách.
  • Složitost počasí: Na předpovědi počasí se podílí mnoho faktorů, od teploty až po úroveň UV záření. Složitost předpovědi počasí a velké množství dat, která je třeba shromáždit a zpracovat, znamená, že se vždy vyskytnou nějaké chyby.
  • Kvalita a množství dat: Kvalita používaných meteorologických přístrojů ovlivňuje přesnost údajů. Obecně platí, že čím více dat, tím lepší porozumění počasí, ale na přesnosti předpovědi počasí se podílejí i schopnosti lidí a počítačů, které data analyzují.
  • Vzdálenost od meteorologické stanice: Většina meteorologických stanic se nachází v okolí měst. Pokud žijete daleko od meteorologické stanice nebo ve venkovské oblasti, předpověď může být nepřesná, protože ve skutečnosti nevychází z vaší polohy. Tento problém se umocňuje, pokud žijete v oblasti s nepředvídatelnějším počasím nebo lokálními bouřkami.

Existuje způsob, jak by předpovědi počasí mohly být místně přesnější?

Přesnost místních předpovědí může zvýšit větší počet místních meteorologických stanic. Některé stanice pouze sdílejí data, která shromáždí na místě. Jiné však k místním datům přidávají obrovské množství dat ze satelitů, radarů a vládních povrchových sítí. Nejmodernější počítačové modely předpovědi počasí pak vytvářejí nejpřesnější předpovědi pro konkrétní body, které jsou kdekoli k dispozici. Místně přesné předpovědi jsou přínosem pro mnoho lidí, od zemědělců, až po dovolenkáře či surfaře.

S jakým předstihem je předpověď počasí nejpřesnější?

Přesnost předpovědí počasí má tendenci klesat s prodlužujícím se obdobím předpovědi. Úspěšnost jednodenních předpovědí se pohybuje kolem 96-98 %. U třídenních předpovědí klesá přibližně na 90 %. Čím více dní předem je předpověď sestavena, tím je pravděpodobnější, že se počasí změní. 

Jak přesné je počasí na týden dopředu?

Úspěšnost sedmidenních předpovědí se pohybuje pod 80 %. Jak daleko dopředu jsou tedy předpovědi počasí přesné? Mezi meteorology platí pravidlo, že po pěti dnech se předpověď počasí stává výrazně nejistější. 

Jak přesné jsou předpovědi na 10 dní?

Jak spolehlivé jsou desetidenní předpovědi počasí? Odpověď bohužel zní: nepříliš spolehlivě. Přesnost desetidenních předpovědí se pohybuje kolem 50 %. To znamená, že přibližně v polovině případů, kdy se podíváte na 10denní předpověď, nebude správná. To ztěžuje plánování outdoorových aktivit a cestování s předstihem, což může být frustrující, ale i tak je cenné mít představu o tom, jaké může být počasí. 

Domácí meteorologická stanice

Samozřejmě je možné si pořídit i soukromou stanici, která vám pomůže předpovídat počasí pro vaši lokalitu ještě přesněji. Mnohdy jde ale o drahé kousky, které také vyžadují specifické programy na zpracování dat. Pokud je ale počasí pro vaše aktivity zásadní, pak to může být rozumná investice. Obecně je však třeba počítat s tím, že zatím jednoduše nedokážeme předvídat počasí s takovou předností, jak bychom si možná přáli. Byť to není vždy komfortní, určitá míra nejistoty a překvapení může být i něčím pozitivním a vzrušujícím. Ne vždy je potřeba vědět úplně všechno.

ZDROJ: https://tempest.earth/resources/how-accurate-are-weather-forecasts/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Kaique Rocha: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/125510/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button