Dům a zahradaRady a tipyRecepty

Co se starým chlebem? Zkuste jej využít na tyto kreativní recepty

Všichni samozřejmě dobře víme, že chleba je nejlepší vždy úplně čerstvý. Jenže takový vydrží maximálně jeden den a poté už zdaleka nedokáže tak oslnit křupavou kůrkou, ani měkkou střídkou. I když většina z nás bez potíží zvládne konzumovat i pár dní starý chleba, asi se všichni shodneme na to, že mnohdy naší nepozorností chléb dojde do stavu, kdy už se prostě na běžnou konzumaci nehodí. Co pak s ním? Je jeho jediným možným osudem skončit v koši? Ne nutně – poradíme vám několik skvělých receptů, kde i tvrdý chleba najde své uplatnění a promění se v dokonalou lahůdku.

Spřátelte se s mrazákem

Pokud víte, že chléb nespotřebujete celý, zamrazte ho, dokud je čerstvý. Pokud ještě není, nakrájejte chléb na plátky, abyste neměli problém zmrzlý bochník rozkrojit, a pak ho zabalte do potravinové fólie. Ze zmraženého chleba můžete připravit lahodné toasty. Pro přípravu dokonalého sendviče s grilovaným sýrem si kupte několik druhů tučných sýrů a propojte je s nastrouhanou mozzarellou a navrstvěte na chléb potřený máslem. Chléb vložte na pánev (máslem dolů) a opékejte, dokud se sýr nerozpustí a chléb nezezlátne.

Je chleba už beznadějně tvrdý? Rozmělněte ho na strouhanku a tu dejte do sáčků na mrazení. Strouhankou pak můžete posypat zeleninové pokrmy a získáte tak křeupavý element, který dodá nový rozměr vašim běžným pokrmům.

Křupavý obal

Pokud máte větší množství strouhanky, využijte ji jako křupavý obal na maso nebo ryby. Vyzkoušejte zlatavé obalované rybí prsty pro rodinné pohoštění nebo křupavé vepřové řízky se salátem z červené řepy. Tvrdý žitný chléb se skvěle hodí na pečené avokádové klínky, které se dají rozmixovat s čerstvým koriandrem, aby vznikla voňavá krupička, která se hodí jako zdravý předkrm nebo alternativní brunch pokrm.

Zvlhčení pomůže

Pokud je váš chléb jen trochu zatuchlý, můžete většinu bochníků znovu oživit! Pokropte ho trochou vody a pak ho na pár minut ohřejte v troubě. Jak už bylo zmíněno výše, i jakékoliv zapékání dokáže chleba znovu přetvořit v chutný pokrm.

Vyzkoušejte krutony

Křupavé krutony jsou nejlepším doplňkem polévek a salátů a starý chléb se k tomu skvěle hodí. Využijte kůrky chleba a připravte si pikantní krutony s harissou: kostky chleba smíchejte s harissou a olivovým olejem a pak je upečte dozlatova. Podávejte proložené středomořským salátem. Chcete-li vyzkoušet něco jiného, zkuste pečené kuře s chorizem a citronem a tymiánem – křupavé krutony ciabatta se připravují spolu s kuřetem, aby absorbovaly všechny aromatické šťávy.

Buďte kreativní

Až vyčerpáte toasty a krutony, zkuste se zbytky chleba naložit jinak. Strouhanka je skvělým zahušťovadlem – můžete ji přidat do různých dezertů, omáček i polévek.

Topinky chutnají všem

Topinky asi není nutné dvakrát představovat – známe je snad všichni. Sice se možná jedná o nepříliš kreativní jídlo, ale to můžete změnit tím, že k nim přidáte nečekanou ingredienci. Zkuste přidat zeleninu, pikantní elementy nebo omáčky a užijete si jídlo, které sice neoplývá zdravím, ale jednou za čas se rozhodně nic nestane.

A konečně, abyste zabránili tomu, že vám chléb úplně ztvrdne, skladujte chléb správně. Je to debata, která mnohé rozděluje, ale zde jsou fakta. Chléb je třeba skladovat při pokojové teplotě. Uchovávání v lednici způsobí, že chléb rychleji ztvrdne, protože se zbaví vlhkosti a vysuší se. Krájený chléb skladujte v jeho plastovém sáčku nebo si pořiďte speciální dózu na chléb.

ZDROJ: https://primanapady.cz/clanek-29389-jak-chutne-zuzitkovat-stary-chleba-aneb-8-napadu-abyste-nepromarnili-uz-ani-korunu
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Ivan Torres: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/chleba-jidlo-zdravy-drevo-1374586/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button