Dům a zahradaZajímavé články

Jak váš pes spí? Jeho poloha může napovědět o jeho pocitech i zdraví

Také vám přijde zajímavé sledovat, jak váš pes spí? Občas jsou jeho polohy nebo projevy natolik vtipné, že se nad tím musíte pousmát, ale možná jste netušili, že právě jeho pozice ve spánku vám může napovědět, jak se cítí fyzicky i psychicky. Poznejte, co poloha vašeho psa naznačuje, a jak mu případně můžete pomoci.

Spánek na boku

I psí mazlíčci rádi spí na boku. Takový leh s nataženými packami je jedna z nejběžnějších poloh. Často se objevuje u štěňat, ale také u starších psů, kteří mohou mít ztuhlé klouby a takto si je příjemně protahují. Pokud pes takto spí, znamená to, že se ve svém prostředí cítí uvolněně a bezpečně. Není mu zima ani horko, cítí se prostě pohodlně. V této poloze můžete také zaznamenat typické škubání končetin, protože pes je zcela uvolněný a tlapy se mohou samovolně pohybovat společně se snem.

Pozice lva

Pozice lva nebo i sfingy je taková, že pes spí spí na břiše a hlavu má položenou mezi předními tlapami. Někdy také pes může usnout tak, že má tlapy stočené k jedné straně. Když psi spí v této poloze, znamená to, že odpočívají, ale rozhodně nezabrali hluboce. Zvolili si právě tuto pozici, protože mají obavu, že budou každou chvíli vyrušeni a budou muset ihned vyskočit na nohy.

Pozice supermana

Je to podobná pozice jako u lidí, pes leží roztažený na zemi s břichem přitlačeným k podlaze, zadní tlapy má za sebou a přední natažené dopředu. Není to zcela běžná poloha u dospělých psů, ale štěňata nebo některá plemena ji mají ráda. Takto spí psi, kteří jsou sice velmi unavení, ale zároveň jsou připravení si hrát, kdyby se k tomu naskytla vhodná příležitost. Rychle si oddechnou, aby zase za chvíli mohli vyrazit prozkoumávat svět.

V klubíčku

Taková poloha naznačuje, že se pes snaží chránit během spánku nebo že si stále zvyká na nové prostředí. Tato poloha jim totiž umožňuje skrýt všechny životně důležité orgány, takže se takto chrání i během spánku před možným nebezpečím. Můžou tak ale spát i psi, kterým je jednoduše jenom zima. Stočením do klubíčka se snaží udržet si tělesné teplo.

Tulení

Pokud spí pes s vámi nebo s jiným psem, můžete si všimnout, že i psi se během spaní rádi tulí. Je to pozice pro psy, kteří potřebují cítit blízkost a kontakt další živé bytosti. Často takto spí společenští psi, kteří nemají rádi samotu a potřebují kolem sebe stále někoho vnímat. Tulení však pomůže i zahřát, je tedy možné, že je mu jen zima.

Přikrytý

Pokud jste zaznamenali, že váš pes vyhledává na spaní místa, do kterých se může zavrtat, pak nejspíš touží po nějakém místě, kde by mohl být skrytý a v bezpečí. Dělají to psi, kteří jsou milující a oddaní, ale možná jim přeci jen chybí pozornost, péče a pocit bezpečí. Pokud psovi nedovolujete přitulit se k vám, může si vaši přítomnost kompenzovat právě polštářem či dekou.

Břichem nahoru

Jde pravděpodobně o jednu z nejroztomilejších poloh. I když se vám může zdát, že se psovi takto leží velmi nepříjemně, je to znak skutečného pohodlí a relaxace. Psi také volí tuto polohu v případě, že se potřebují ochladit, protože se potí tlapkami a takto se nejsnadněji vyvětrají. Jelikož je ale jejich břicho zároveň to nejzranitelnější místo, znamená to také, že se na tomto místě cítí skutečně v bezpečí a jako doma. Jak psi stárnou, už tolik na zádech nespí. Brání jim v tom postupující artritida, která jim způsobuje v této poloze bolesti.

Na chladném povrchu

Psi mají tendenci spát na chladném povrchu, pokud se nedokážou ochladit. Může jít o polohu supermana či lva, ale vždy budou mít břicho přitisknuté ke studené zemi. Pokud pes vyhledává tato místa, snažte se jej trochu ochladit a dopřát mu také dostatek chladné vody.

ZDROJ: https://casper.com/blog/dog-sleeping-positions/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button