Recepty
Nejoblíbenější recepty s cuketou #3 5 atraktivních letních receptů z cukety
Minestrone – hustá zeleninová polévka
Ingredience
- 1 hrnek nakrájené cibule
- 2 lžičky oregana (můžete použít sušené nebo čerstvé)
- 4 stroužky třeného česneku
- 3 hrnky nakrájené žluté cukety
- 3 hrnky nakrájené zelené cukety
- 1 hrnek nakrájené mrkve
- 1 hrnek kukužice (můžete použít konzervovanou, zmraženou nebo čerstvou kukuřici)
- 4 hrnky nakrájených rajčat
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 hrnku těstovin (např. kolínek)
- 400 g fazolí (vařených nebo v plechovce)
- 150 g čerstvého špenátu
- sůl a pepř
Postup
- Velký hrnec dejte na střední plamen a rozpalte v něm olej. Vložte cibuli a nechte ji změknout. Přidejte oregáno a česnek a orestujte.
- Vmíchejte cukety, mrkev a kukuřici, restujte asi 5 minut a poté hrnec odstavte.
- Dejte do mixeru 3 hrnky rajčat, 1 hrnek vývaru a rozmixujte. Směs nalijte do hrnce, promíchejte a dejte znovu na plamen.
- Vmíchejte zbývající rajčata a vývar. Směs přiveďte k varu a nechte na mírném plameni za občasného míchání vařit asi 20 minut.
- Přidejte těstoviny a fazole a vařte dalších 10 minut, než těstoviny změknou.
- Odstavte polévku a vmíchejte špenát a podle chuti pepř a sůl.
- Podávejte v miskách, jednotlivé porce můžete posypat parmezánem.
Zeleninové rizoto s citronem
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 230 g chřestu
- 230 g hrášku (konzervovaný, zmražený nebo z lusků)
- 1 zelená a 1 žlutá cuketa, podélně rozpůlená a nakrájená na plátky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1/2 hrnku nakrájené šalotky
- 1 hrnek rýže
- 4 lžíce bílého vína
- 1/4 hrnku lahůdkového droždí
- 1/4 hrnku nakrájené pažitky
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
Postup
- Ve vodě povařte hrášek a chřest, asi 3 minut. Slijte a osušte. Ve velkém hrnci rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm cuketu. Nechte ji zezlátnout a odstavte.
- V rendlíku přiveďte k varu vývar. V jiném hrnci rozpalte olivový olej a osmahněte na něm šalotku. Vmíchejte rýži a nechte ji osmahnout. Přidejte víno a míchejte, dokud se nevsákne. Vlijte hrnek vývaru a vařte asi 5 minut za stálého míchání. Téměř všechen zbylý vývar (nechte si bokem asi 1/4 hrnku) postupně vlijte do hrnce s rýží a vždy míchejte, aby se vsáknul do rýže.
- Do hrnce s rýží vmíchejte zeleninu a nechejte minutu prohřát. Hrnec odstavte, vmíchejte zbylý vývar, droždí, pažitku, citronovou kůru a šťávu. Případně dosolte.
Těstoviny s cuketou a mandlemi
Ingredience
- 2 hrnky rozpůlených cherry rajčat
- 2 lžíce nakrájené šalotky
- 1 lžička tymiánu
- 2 lžičky citronové šťávy
- sůl a pepř
- špetka cukru
- 5 lžiček olivového oleje
- 250 g těstovin
- 1 a 1/2 lžičky třeného česneku
- 3 hrnky nakrájené cukety
- 180 ml zeleninového vývaru
- 3 lžíce nakrájené máty
- 3 lžíce parmezánu
- 3 lžíce pražených nakrájených mandlí
Postup
- Podle návodu uvařte těstoviny a slijte je. V míse smíchejte rajčata, šalotku, tymián, citronovou šťávu, sůl a pepř, cukr, olivová olej (prvních 7 ingrediencí).
- Ve velkém hrnci rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm česnek. Přidejte cuketu a krátce osmahněte. Vlijte vývar a přiveďte jej k varu.
- Vmíchejte uvařené těstoviny a půlku máty, odstavte ze sporáku. Vmíchejte rajčatovou směs (z mísy).
- Jídlo podávejte v miskách (toto množství je na 4 porce) a ozdobte zbylou mátou. Nakonec posypejte parmezánem a mandlemi.
Letní cuketový moučník
Ingredience
- 125 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1/2 hrnku nastrouhaných oloupaných jablek
- 1/2 hrnku nastrouhané mrkve
- 1/2 hrnku nastrouhané cukety
- 1 rozmačkaný banán
- 4 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce kokosového mléka
Postup
- Dejte předehřát troubu na 180 °C. V míse smíchejte mouku, cukr, skořici, sodu a sůl. Přidejte jablka, mrkev, cuketu a ořechy.
- Vmíchejte olej, kokosové mléko a banán. Všechno dobře promíchejte.
- Těsto nalijte do vymazané formy a pečte v předehřáté troubě asi 50 minut, až je uvnitř moučník propečený (zkuste špejlí).
- Vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout, poté vyklopte.
Snadné cuketové chipsy
Ingredience
- 1 cuketa
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup
- Cuketu nakrájejte na tenké plátky. Pomocí papírových utěrek z nich nasajte přebytečnou vodu.
- Na plech položte pečicí papír a na něj vyskládejte plátky cukety. Potřete je olejem a posolte.
- Pečte při 100 °C asi 3 hodiny. Teplotu trouby si můžete změnit, raději ale cuketu hlídejte, aby se nepřipálila.