Recepty
7 receptů na horké nápoje pro zahřátí
Svařené víno s jablečnou šťávou
Potřebujeme
- 1 lahev ovocného červeného vína
- 3 hrnečky jablečné šťávy
- Šťáva a kůra z jednoho pomeranče
- 1/4 hrnečku medu
- Koření (hřebíček, skořice, badyán, muškátový oříšek atd.)
Postup
- Vše smíchejte a přiveďte k varu.
- Přibližně 10 minut vařte na mírném ohni a občas zamíchejte.
Horká brusinková šťáva
Potřebujeme
- 1 litr brusinkového džusu
- 2 lžíce javorového sirupu (dá se nahradit i jiným sladidlem)
- 2 kousky celé skořice
- 6 hřebíčků
- 1 mandarinku
Postup
- Mandarinku rozčtvrťte a vymačkejte z ní šťávu.
- Všechny ingredience smíchejte a přiveďte k mírnému varu.
- Za občasného míchání vařte nápoj zakrytý asi 20 minut. Před podáváním sceďte.
Svařené pivo
Potřebujeme
- 1 litr piva
- 2 a 1/2 lžičky medu
- 1 kousek celé skořice
- 5 hřebíčků
- 1 cm nakrájeného zázvoru
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- 1 hvězdička badyánu
- Špetka mletého muškátového oříšku
Postup
- Vše smíchejte a v hrnci pomalu zahřívejte. Nevařte.
- Sceďte a podávejte.
Svařený ananasový koktejl „Tekuté zlato“
Potřebujeme
- 1 litr ananasového džusu
- Nové koření
- Černý pepř
- Hřebíček
- 2 kusy celé skořice
- 60 ml tmavého rumu
- 60 ml brandy
- 1 vanilkový lusk (s vydlabaným vnitřkem a podélně rozkrojený)
Postup
- Do středně velkého hrnce vložte koření a ananasový džus a vařte na mírném ohni asi 2 minuty.
- Přidejte tmavý rum a brandy.
- Za občasného míchání ohřívejte 15 minut.
Svařená jablečná šťáva
Potřebujeme
- 3 hrníčky jablečného moštu
- 2 lžíce hnědého cukr
- 1/2 lžičky nového koření
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 4 hřebíčky
- 2 kousky celé skořice nalámané na kousky
- 1/2 hrníčku rumu nebo Calvados
Postup
- Smíchejte mošt, cukr a koření a zakryté vařte na mírném ohni 10 minut.
- Přidejte rum nebo Calvados a znovu zahřejte. Sceďte a podávejte.
Svařené bílé víno s hruškovicí
Potřebujeme
- 750 ml suchého bílého vína
- 60 ml hruškovice
- 3 lžičky medu
- 2 plátky čerstvého zázvoru
- 3 hřebíčky
- 3 zelené kuličky kardamonu
- Plátky hrušky
Postup
- Víno, med a koření smíchejte v hrnci a ohřívejte 15 až 20 minut.
- Ochutnejte a přidejte koření či med podle vlastní chuti. Přimíchejte hruškovici.
- Slijte do hrnečků i s kořením a do každého přidejte plátek hrušky.
Horká čokoláda se svařeným vínem
Potřebujeme
- 500 ml vody
- 750 ml červeného vína
- 400g cukru krupice
- 100g kakaa
- 2 kousky celé skořice
- 4 hvězdičky badyánu
- 8 hřebíčků
- 250g nalámané tmavé čokolády (měla by být nejlépe 70%)
- 2 mandarinky nebo pomeranče (nakrájené na čtvrtiny)
- 1 větvička rozmarýnu
Postup
- Vodu, cukr, kakao, koření a čokoládu ohřejte v hrnci až téměř k varu.
- Sundejte z ohně a míchejte, až se čokoláda rozpustí.
- Přidejte mandarinky či pomeranče a rozmarýnu a nechte odstát 10 minut.
- Přidejte červené víno a znovu zahřejte na mírném ohni.