Žádné špatné svědomí – tato vánoční jídla jsou zdravá a prospěšná
Vánoce jsou tradičně svátky nejen pro setkání s rodinou, ale také plná jídla a pití. I když si možná každoročně říkáme, že letos už se tím cukrovím nepřecpeme a že si odpustíme přídavek salátu a kapra, většinou se necháme unést vánoční náladou a předsevzetí porušíme. Není však třeba mít špatné svědomí, i řada ryze vánočních pokrmů může být zdravých a dopřát si je není žádným zásadním dietním hříchem. Pokud budeme stále dodržovat všechna pravidla zdravého stravování a nezapomeneme ani na pohyb, pak se nemusíme bát, že by naše zdraví a linie během svátků utrpěly.
Cukroví z mandlí
Může být cukroví zdravé? Není to rovnou protimluv? Ne tak docela. Pokud připravujete cukroví z mletých mandlí nebo klasickou mouku nahradíte mandlovou, může být i cukroví nutričně bohaté a vyvážené. Pravdou totiž je, že cukroví z mandlové mouky nebo mletých mandlí obsahuje mnoho důležitých živin a látek, které nám v běžné stravě mohou chybět. Je však třeba počítat i s tím, že takové cukroví nepatří mezi to nejlevnější.
Mandle obsahují vysokou dávku vitaminu E, který patří mezi nejdůležitější antioxidanty, a také velké dávky hořčíku, manganu nebo fosforu. Je to i dobrý zdroj vlákniny a bílkovin.
Sušené ovoce
Běžnou součástí vánoční tabule je i sušené ovoce nebo cukroví, které jej obsahuje. Sušené švestky, datle, fíky, meruňky a další obsahují sice dost cukru, ale pokud jej nebudete jíst na kila, jistě to nebude problém. Jejich velkou předností je velmi vysoký obsah vlákniny, která pomáhá upravovat trávení, regulovat krevní cukr i navozovat pocit sytosti. V sušeném ovoci nechybí ani antioxidanty, minerály nebo jiné důležité živiny. Pokud už tedy přemýšlíte nad domácím cukrovím, zkuste místo sádlových kopečků zvolit třeba sušené ovoce máčené ve vysokoprocentní čokoládě a výčitky mít nemusíte vůbec žádné.
Poněkud netradiční zpestření
Dnes patří k tradičním pokrmům kapr s bramborovým salátem. Do některých domácností se ale vrací i staročeské pokrmy. Příkladem za všechno mohou být šneci. Ano, není pravdou, že by šlo o výsadu francouzské kuchyně – naopak šneci se jedli i u nás – a vyzkoušet je letos můžete i vy. Původně si je dopřávalo zejména chudší obyvatelstvo, ale jelikož chutnají opravdu skvěle, našlo si v nich zálibu i bohatší městské obyvatelstvo.
Šnečí maso je z hlediska výživy navíc velice vhodné. Je mimořádně dietní, lehké a je až ze tří čtvrtin tvořeno bílkovinami. Stačí jej lehce pokapat máslem, přidat trochu česneku a soli a hned máte lahodný a netradiční pokrm, který na vánočním stole jistě překvapí i potěší.
Kapr
Zapomenout nesmíme na tradici ze všech tradic největší – na kapra. Většina z nás si kapra dopřává skutečně jen jedenkrát do roka. A to ani zdaleka ne všichni – v posledních letech vánočním tabulím vévodí i řízky nebo jiné druhy ryb. Kapří maso přitom jednoznačně patří mezi zdravé potraviny. Je lehce stravitelné, obsahuje kvalitní bílkoviny a patří mezi dobré zdroje cenných omega-3 mastných kyselin. Ty jsou odpovědné za zdraví srdce a cév. Jen se vyplatí rezignovat na smažení a kapra raději připravit v troubě s česnekem, který jej navíc skvěle dochutí.
Rybí polévka
To samé, co platí pro kapra, lze říct i o rybí polévce. Ta představuje doslova výživovou bombu. Správná rybí polévka by měla být připravena z rybího masa, které je právě v rybích hlavách. Je to sice poněkud specifická práce, na kterou nemá jen tak někdo žaludek, ale stojí to za to – chuť je silná a při správné přípravě ani není cítit rybinou.
Houbový kuba
Další specialitou vánoční staročeské kuchyně je houbový kuba. Dříve se tato specialita běžně připravovala k obědu. Tradiční staročeský kuba má základ z krup, je doplněný o česnek, bylinky a samozřejmě houby – a to jsou všechno mimořádně zdravé a prospěšné potraviny. Kroupy jsou dobrým zdrojem vlákniny a obecně se řadí mezi velmi zdravé zdroje sacharidů. O česneku snad ani hovořit nemusíme – ten je lékem skoro na všechno a dodává jídlu jemně štiplavou chuť. Houby patří mezi velmi dietní potraviny se skvělým vlivem na imunitu a hladinu cholesterolu. Nechybí jim vitaminy skupiny B a minerály jako hořčík, fosfor nebo železo.
A i pokud to náhodou na Vánoce přeženete – pár dní mimo vaši obvyklou stravu nemusí vaše dlouhodobé úsilí poškodit. Důležité je se po Vánocích opět vrátit k pravidelné a zdravé stravě, začít se opět pořádně hýbat a během pár dní se srovná i vaše rozházené trávení a případná vánoční kila půjdou rychle dolů.