Vypěstujte si koření doma. Získáte chuť i živiny pro vaše pokrmy
Možná už i vy jste udělali zkušenost, že čerstvé bylinky jsou daleko lepší než jakékoliv sušené koření, které si koupíte v sáčku. Pokud budete vařit s čerstvými dochucovadly a kořením, máte jistotu, že budete konzumovat jídla kvalitní a plná důležitých živin. Snad si říkáte, že je to všechno moc pěkné, ale kde má člověk pořád brát čerstvé bylinky? Ve skutečnosti je jejich pěstování snazší, než se může zdát, a to i když nemáte zahradu.
Jak na pěstování koření?
Ne každý druh koření je možné jen tak vysadit do truhlíčku za okno nebo do zeleninového záhonu. Je samozřejmě pravdou, že celá řada cizokrajného koření jsou plody stromů, popřípadě kůra, květy nebo jiné části, takže je nemyslitelné, že byste si něco podobného vypěstovali na balkoně, a ještě v našich klimatických podmínkách.
Je jasné, že třeba oblíbenou skořici si u nás skutečně nevypěstujete. Totéž platí také pro hřebíčkovec kořenný nebo kardamom, kurkumu či muškátový oříšek. U tohoto koření je potřeba spolehnout se na koření nadrcené v sáčcích. Vsaďte ale raději na kvalitní obchody s kořením a vyhněte se levným variantám ze supermarketu.
Na našich zahrádkách se ale s úspěchem dá pěstovat celá řada bylinek – možná budete sami překvapit, jak moc jich je. Obvykle platí, že tyto rostliny ocení slunnou polohu a spíše lehčí než těžkou půdu. Namátkou můžeme uvést několik nejzajímavějších zástupců:
- kopr
- majoránka
- bazalka
- fenykl
- koriandr
- kmín
- petržel
- pažitka
- máta peprná
- tymián
- yzop
- meduňka
Kopr
Obvykle se vysévá v období března až června postupně po 2-4 týdnech. Snadno jej lze vysévat také mezi zeleninu. Mladé rostlinky jsou ideální například pro přípravu koprové omáčky nebo řeckého tzatziki, ale stejně dobře je použijete do polévek, pomazánek nebo při domácím zavařování.
Bazalka a majoránka
Jde o rostliny, které nemají rády mráz a mohou snadno pomrznout. Obvykle se proto předpěstovávají v březnu-dubnu ve vnitřních prostorách nebo ve sklenících. Ven se vysazují nejdříve v květnu. Majoránka se typicky využívá v zahušťovaných polévkách, omáčkách, při přípravě masa a přidává se také do smažených bramboráků. Bazalka je typická pro pokrmy italské kuchyně a ideální je do masových směsí, do omáček na těstoviny a na pizzu.
Koriandr a kmín
Tyto rostlinky se pěstují výhradně pro semena. Koriandr si buď zamilujete nebo jej nesnášíte, používá se na přípravu omáček, dušených mas a na přípravu ryb a je velmi typický zejména pro asijské kuchyně. Kromě samostatného použití bývá častou součástí různých kořenicích směsí, protože má výraznou chuť. Kmín asi všichni používáme na ochucení brambor nebo slaného pečiva. Pomáhá také trávení, což je jistě výhoda.
Pažitka
Jde o dvouletou rostlinu, ale v našich podmínkách je typické pěstovat ji jako víceletou, což nicméně vyžaduje stálou obnovu cibuliček. Má příjemnou štiplavou a výraznou chuť a oblíbená je v pomazánkách či jako posyp na pečivo s máslem, stejně snadno se ale hodí také na vaření do polévek nebo omáček.
Máta peprná
Miluje vlhkou půdu, ve které roste do hustých trsů. Používá se jako léčivá bylina, a často ji můžeme používat také k výrobě koktejlů a čajů. Podobně jako mátu lze stejně snadno v domácích podmínkách pěstovat i tymián, yzop, meduňku, dobromysl, rozmarýn, mateřídoušku, koriandr, šalvěj, a mnohé další.
Bylinkám se daří za oknem
Skutečně platí, že pokud dodáte bylinkám vhodné podmínky, dokážou růst velmi rychle a poskytovat bohaté množství lístků pro vaše vaření. Je to nejlepší cesta, jak si zajistit bohatou chuť vašich jídel a jejich maximální výživovou hodnotu.
ZDROJ: https://www.farmersalmanac.com/grow-spices-31922
ZDROJ obrázku: Pixabay