Dům a zahradaRady a tipyZdraví

Je zázvor ovoce, zelenina, nebo koření? Zjistěte, jak jej můžete využít i v létě pro své zdraví

Zázvor je rostlina se silným a charakteristickým aroma a chutí, která se široce využívá v kulinářství, tradiční medicíně a výrobně potravinářském průmyslu. Avšak, když se podíváme na jeho klasifikaci, může odpověď na otázku, zda je zázvor ovoce, zelenina, bylina nebo koření, překvapit mnoho lidí.

Z botanického hlediska je zázvor podzemní stonková rostlina patřící do čeledi Zingiberaceae, což je stejná čeleď jako kardamom a kurkuma. Jeho vodorovný podzemní oddenek se nazývá rizom a je právě tou částí rostliny, která se konzumuje a využívá se pro jeho aromatické a léčivé vlastnosti. Zázvor je původem z tropických oblastí jihovýchodní Asie, ale dnes se pěstuje v mnoha částech světa. Je totiž velmi oblíbeným ochucovadlem, ale i lékem. Zejména v zimě jej mnozí z nás využívají k léčbě rýmy nebo nachlazení.

Co je vlastně zázvor?

A teď k samotné otázce – jakou kategorii zázvor spadá do? Zázvor není ovoce, protože nevyrůstá na stromech nebo keřích a neobsahuje semena uzavřená v dužině. Také není zelenina, protože se z něj nekonzumují listy, stonky nebo kořeny rostliny. Zázvor není ani bylina, protože se běžně nepoužívá pro dochucování jídel s pomocí svých listů nebo stonků.

Správná kategorizace pro zázvor je proto zbývající kategorie, tedy koření. Ano, zázvor je považován za koření. Jeho rizom je používán ve své čerstvé formě, sušený formě, jako prášek nebo v tekuté podobě pro ochucování jídel, dezertů, nápojů a dalších potravinových výrobků. Jeho pikantní a pronikavá chuť přidává jídlům zvláštní aroma a osvěžující pocit.

Jak léčí?

Kromě kulinářského využití je zázvor také ceněn pro své léčivé vlastnosti. Obsahuje látky s protizánětlivými, antioxidantními a antimikrobiálními účinky, které mu dávají potenciál pro podporu trávení, zlepšení imunitního systému a zmírnění bolesti. Zázvor se používá také v tradiční medicíně jako prostředek pro zmírnění nevolnosti a zažívacích potíží.

Takže příště, když si přidáte zázvor do vašeho jídla nebo si připravujete zázvorový čaj, můžete si být jisti, že využíváte jedno z nejoblíbenějších koření na světě.

Jak využít zázvor i v létě?

Jak již bylo řečeno výše, zázvor si možná většina z nás spojuje hlavně se zimním obdobím, kdy využíváme jeho sílu pro léčbu typicky zimních neduhů a pro celkové oteplení organismu.

Zázvor není pouze výjimečným kořením pro ochucování pokrmů, ale má také mnoho využití v letním období. Jeho osvěžující chuť a léčivé vlastnosti jsou v létě velmi cenné. Zde je několik způsobů, jak využít zázvor během horkých letních dní:

  • Zázvorový nápoj: Připravte si osvěžující zázvorový nápoj tak, že nastrouháte čerstvý zázvor a zalijete ho vroucí vodou. Nechte nápoj vyluhovat a ochladit, poté ho můžete osladit medem a přidat šťávu z citronu nebo limetky. Tento zázvorový nápoj je skvělý pro hydrataci a osvěžení v horkém letním počasí.
  • Zázvorové smoothie: Přidejte kusy čerstvého zázvoru do svého oblíbeného ovocného smoothie. Zázvor dodá smoothii pikantní chuť a navíc podpoří trávení a imunitní systém.
  • Zázvorový ledový čaj: Přidejte nastrouhaný zázvor do svého oblíbeného čaje a nechte ho vychladnout. Přidejte ledové kostky a máte skvělý osvěžující nápoj pro teplé letní dny.
  • Zázvorové sorbety: Přidejte čerstvý zázvor do domácího sorbetu z ovoce. Zázvorová chuť dodá sorbetu pikantní a osvěžující zážitek.
  • Zázvorové marinády: Přidejte nastrouhaný zázvor do marinády pro grilování masa nebo zeleniny. Zázvorová marináda dodá jídlu intenzivní chuť a zároveň pomůže trávení.
  • Zázvorový zmrzlý jogurt: Přidejte nastrouhaný zázvor do směsi pro výrobu domácího zmrzlého jogurtu. Zázvorový zmrzlý jogurt je skvělou alternativou k tradičnímu zmrzlinovému dezertu v létě. Zejména pokud nemáte rádi přeslazené zmrzlinové krémy, může vám tato svěží alternativa velmi přijít vhod. Do směsi můžete přidat další suroviny, třeba citrusy, které jsou také velmi osvěžující.

Zázvor je tedy vynikajícím přísadou do letních nápojů, dezertů a marinád. Jeho osvěžující chuť a léčivé vlastnosti jsou prospěšné pro udržení vitality a zdraví v horkých letních měsících. Navíc v létě jej obvykle můžete sehnat v obchodě za příznivější ceny. Není tak žádanou surovinou, takže vás ještě přijde levněji než v zimě. Není tedy důvod, proč jej nezařadit do svého pravidelného jídelníčku a užívat si jeho benefitů pro vaše tělo.

ZDROJ: https://www.ndtv.com/food/ginger-tea-for-summer-5-wonderful-benefits-of-the-herbal-tea-1839293
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Joris Neyt: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-kvetiny-zavod-palivy-1337585/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button