Recepty
Vláčný čokoládovo-cuketový chléb s řeckým jogurtem
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku nastrouhané nebo rozmixované cukety (asi 1 středně velká cuketa)
- 1/2 hrnku řeckého jogurtu (můžete použít obyčejný bílý jogurt)
- 2/3 hrnku hnědého cukru
- 1/3 hrnku cukru krystal
- 2 vejce
- 1 lžička vanilky (můžete nahradit vanilkovým extraktem, zkuste domácí)
- 1 hrnek mouky
- 1/2 hrnku holandského kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 a 1/4 hrnku nastrouhané čokolády
Postup
- Dejte předehřát troubu na 180 °C a tukem vymažte pečicí formu (cca 23 x 13 cm).
- Ve středně velké míse smíchejte nastrouhanou cuketu (včetně šťávy, kterou pustila), jogurt, cukry, vejce a vanilku. Dobře promíchejte.
- Vmíchejte mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Míchejte, dokud není vše spojeno. Jemně vmíchejte 1 hrnek strouhané čokolády.
- Vlijte těsto do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 55 – 65 minut, dokud špejle není po zanoření do těsta suchá.
- Nechte zcela vychladnout a nožem přejeďte kolem stěn formy, aby se chléb oddělil od formy. Vyklopte z formy.
- Ve vodní lázni rozpusťte zbývající 1/4 hrnku čokolády a polijte jí chléb.
- Nakrájejte na plátky a podávejte nebo skladujte ve vzduchotěsné nádobě (po dobu 4 dnů při pokojové teplotě).