Vláčný biskupský chlebíček s nádhernou vůní
Ingredience
- 3-4 hrnky hladké mouky
- 1 3/4 hrnku másla
- 1 1/2 hrnku mléka
- 1 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1 hrnek hrozinek
- 1 hrnek plátků mandlí
- 1/2 hrnku kandovaného zázvoru
- 1/2 hrnku pomerančového likéru nebo vlažné vody
- 2 velká vejce
- 1 lžíce cukru
- 2 1/4 lžičky sušeného droždí
- 2 lžíce strouhané pomerančové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- olej na vymazání mísy
Postup
Krok 1
Namočte hrozinky, zázvor a mandle v pomerančovém likéru a nechte stát aspoň půl hodiny.
Krok 2
V rendlíku zahřejte mléko, dokud nebude po okrajích jemně bublat. Odlijte polovinu hrnku a do zbývajícího mléka dejte hrnek cukru, hrnek másla a sůl. Zamíchejte, odstavte z plotny a nechte vychladnout. Poté přelijte do velké mísy.
Krok 3
V menší misce smíchejte odebranou půlku hrnku vlažného mléka, droždí a jednu lžíci cukru. Odstavte a nechte kvasnice přibližně 5 minut pracovat.
Krok 4
Přidejte kvasnice s mlékem do velké mísy a vše promíchejte.
Krok 5
Rozšlehejte vejce a přidejte vanilkový extrakt. Nalijte do velké mísy.
Krok 6
Vmíchejte pomerančovou kůru, kardamon, muškátový oříšek a postupně přimíchávejte mouku dokud těsto nezačne tvořit spojitou kouli.
Krok 7
Přendejte jej do olejem vymazané mísy, přikryjte potravinovou fólií a uložte na teplé místo na hodinu až hodinu a půl. Nechte nakynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Krok 8
Poté těsto promíchejte a přidejte hrozinkovou směs. Hněťte, dokud se vše nespojí.
Krok 9
Lehce vymažte chlebíčkovou formu olejem a natvarujte do ní těsto. Přikryjte čistým ručníkem a nechte hodinku kynout.
Krok 10
Pečte přibližně 40 až 55 minut dozlatova.
Krok 11
Vyndejte z trouby, rozehřejte 3/4 hrnku másla a namažte jím upečený chlebík. Posypte štědrou vrstvou moučkového cukru.