Ingredience
Těsto
- 1 hrnek másla
- 1/3 hrnku neslazeného kakaa
- 1 lžička soli
- 1 hrnek vody
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 3/4 hrnku krupicového cukru
- 1 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 velká vejce
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
Poleva
- 120 g hořké čokolády
- 1 1/2 lžíce kukuřičného sirupu/agávového sirupu
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- 1 1/2 lžíce krupicového cukru
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte moukou bábovkovou formu.
V rendlíku smíchejte máslo, kakao, sůl a vodu. Vše rozpusťte a zamíchejte dohladka. Nechte vychladnout.
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a jedlou sodu. Přilijte polovinu máslové směsi, promíchejte a dolijte zbytek. Poté přidejte vejce, zakysanou smetanu a vanilku. Vše smíchejte dohladka.
Nalijte těsto do připravené formy a pečte dokud špejle zapíchnutá do středu nevýjde čistá, přibližně 40 až 45 minut. Nechte 15 minut chladnout a poté vyklopte na chladící rošt. Nechte vychladnout úplně.
Na čokoládovou polevu rozkrájejte čokoládu na malé kousky a vložte ji do horkuvzdorné mísy. Přilijte kukuřičný sirup.
V rendlíku smíchejte cukr a smetanu. Nechte cukr rozpustit a směs doveďte téměř k varu. Polijte jí připravenou čokoládu a rozmíchejte vše dohladka.
Bábovku polijte hotovou polevou a i hned servírujte.