Už jste vyzkoušeli červený čaj?
Jistě znáte klasický černý čaj, čaje ovocné, bylinkové a v poslední době oblíbený zelený čaj. Červený čaj, nebo-li Pu ehr, je obdobu černého čaje. Čaj se vyrábí ze stejné rostliny Camellia sinensis. K výrobě černého i červeného se používají lístky této rostliny. Na rozdíl od ostatních čajů, červený čaj prochází úplnou oxidací, proto má mnohem vyšší obsah teinu, kolem 4%. Tein, obsažený ve většině čajích, působí na mozek podobně jako kofein. Jeho účinky jsou mírnější, ale trvají po delší dobu. Pokud vás čeká dlouhý pracovní den, dejte přednost kvalitnímu sypanému čaji. Káva vás povzbudí pouze na chvíli.
Příznivé účinky červeného čaje na zdraví
Červený čaj získal název pro svou načervenalou barvu a již staří Číňané byli přesvědčeni o jeho účincích proti stárnutí. Tomu zabraňuje díky polyfenolickým látkám, které obsahuje. Kromě nich obsahuje červený čaj zinek nebo mangan a také mnoho vitamínů. Ovšem nejdůležitější pro váš organismus jsou polyfenolické látky, které na tělo působí jako antioxidant. Ten zbavuje tělo volných radikálů. Pro své skvělé protizánětlivé účinky bývá označován jako přírodní antibiotikum. Látky obsažené v čaji zabraňují krevním sraženinám. Mnoho žen, při pravidelném pití čaje pozoruje zlepšení při nepravidelném menstruačním cyklu nebo příznacích menopauzy.
Zhubněte zdravě pomocí červeného čaje
Mnohé odborné studie prokázaly jeho skvělé účinky při boji s nadváhou. Červený čaj přirozeně potlačuje chuť k jídlu, pomáhá tělu spalovat tuky, ale nenechá vás hladovět. První účinky se dostaví již po prvním měsíci. Pijte 2-3 šálky denně.
Dbejte na kvalitu čaje
Stejně jako ostatní produkty i červený můžete zakoupit v různých stupních kvality. Kvalitní čaj musí projít úplnou oxidací a při louhování by se měl hned zbarvit do tmavé rudé. Čaj vypijte, co nejdříve po louhování. Odstavený čaj rychle ztrácí své účinky, chuť zůstává i tak skvělá.