Tipy, díky kterým v kuchyni strávíte minimum času!
Ne každý rád stojí u sporáku a zdlouhavě vaří. Samozřejmě o víkendu, kdy na to je čas, proč ne. Uvařit rodině občas dobrý gulášek nebo poctivou svíčkovou se jistě vyplatí. Nicméně přes týden, kdy chodíte do práce a ještě se musíte starat o domácnost, jste zastánci něčeho jednoduššího a rychlejšího. Poradíme vám pár triků a tipů, díky kterým to půjde jednoduše!
Spousta hodin v kuchyni
I při zdlouhavém vaření můžete ukrátit trošku toho času a vyzkoušet některý z níže uvedených tipů. Nemusíte být profi kuchař a přitom můžete připravit jednoduché pokrmy. A to vše rychle a bez zbytečných průtahů. Vyzkoušejte některý z našich tipů a triků. Ušetříte čas a vaření bude pro vás koníčkem, ne ztrátou času!
Kousky ananasu za dvě minutky
Krájení ananasu je někdy pěkně těžké a zabere vám to několik minut. Použijte velmi ostrý nůž. Nakrájejte ananas na čtyři části a každou jednu část na kusy. Je to opravdu velmi jednoduché a rychle hotové!
Pecka z avokáda
Někdy jde snadno odstranit, jindy vás umí velmi dobře potrápit. Pokud chcete pecku skutečně rychle odstranit, pak použijte ostrý nůž. Samozřejmě buďte velmi opatrní. Rozřízněte avokádo na půlku a nůž zasekněte do pecky. Následně jí velmi jednoduše vytáhnete.
Namočte těstoviny do vody
Myslíme tím ještě před vařením. Namočte těstoviny, které chcete vařit na několik hodin nebo klidně i přes celou noc. Následně, když je budete vařit, budou hotové opravdu rychle, zhruba za šedesát sekund.
Připravené maso před zmrazením
Nakrájejte maso tak, jak jej budete následně potřebovat. Díky tomu maso nebude rozmrzávat hodiny, když je v jednom větším kuse. Ideální jsou plátky, které můžete dále použít, případně z nich udělat kostky na další přípravu.
Máslo na kousky
Potřebujete máslo roztopit, ale přijde vám to zdlouhavé? Nedivte se, když do hrnce dáte celou velkou kostku. Nakrájejte máslo na menší kousky, které poté roztopíte mnohem rychleji a pohodlněji.
Loupání brambor
Chcete brambory také velmi rychle oloupat? Vezměte brambory a na třicet vteřin je dejte pod vroucí vodu. Poté je dejte do mísy se studenou vodou a nechejte opět třicet vteřin odpočinout. Následně můžete loupat brambory holýma rukama. Díky teplotním šokům to není vůbec žádná věda a oloupání je snadné. Brambory také můžete do slané vody zhruba na dvacet minut.
Soda při karamelizování cibule
Potřebujete karamelizovanou cibulku jako základ jídla, které připravujete? Někdy je to opravdu na dlouhé lokte, než cibulka získá požadovanou barvu, navíc se může začít rychle pálit. Jen co trošku zhnědne, přidejte do hrnce špetku jedlé sody. Cibule ihned zkaramelizuje a nebude se vám pálit.
Vařte na další dny
Když o víkendu pečete kuřecí maso nebo připravujete vepřové, pak můžete uvařit o dvě porce navíc a nechat je zamrazit na další dny. Popřípadě můžete upéct maso a zbytky pokrmů použít k dalšímu vaření. Například upečete kuřecí čtvrtky, část využijete na oběd a ze zbytku můžete udělat rizoto, sendviče, přidat do salátů a podobně.
Rychle uvařená zelenina
Vaříte-li zeleninu, pak namísto klasické vody z kohoutku použijte vodu perlivou. V minerální vodě najdete bikarbonát, který pomáhá rozkládat rostlinnou celulózu a urychluje tak proces vaření.
Sýry strouhat při pokojové teplotě
Také se vám někdy stává, že sýr jako parmazán a další se vám strouhají špatně? Zkuste nechat sýr chvíli venku, dokud nezíská pokojovou teplotu. Tím pádem se bude strouhat mnohem lépe a jednodušeji.