Dům a zahradaZdraví

Těstoviny jsou při dietě zakázané. Vy se jich ale vzdát nemusíte – dejte si ty s vlákninou a proteinem

Zdravý životní styl se stal v posledních letech doslova módní záležitostí. Žít zdravě a pravidelně cvičit je povinností, pokud chcete být in a trendy. Na jednu stranu je to dobré, na druhou stranu to může vytvářet nepřiměřený tlak, který ne všichni dokáží zvládnout.

I kvůli tomuto trendu začínají být některé klasické potraviny považovány doslova za zlo. Řeč je třeba o klasických těstovinách nebo bílé rýži. Mnoho z těch, kteří se pyšní zdravým životním stylem, by tyto potraviny nevložili do úst. Je to kvůli lepku, množství sacharidů a minimu bílkovin. Co byste ale řekli na těstoviny, které žádnou z těchto nevýhod nemají?

Náhražky sice nejsou vždy to nejlepší řešení, ale pokud se vyrobí z kvalitních surovin, může to fungovat. Přestože možná razíte heslo, že není nad poctivou klasiku, někdy se vyplatí trochu experimentovat. Pokud sáhnete po některém typu alternativních těstovin, můžete si dopřát vynikající jídlo, které je navíc zdrojem cenných živin, klidně každý den.

Těstoviny s vitamíny a vlákninou

Že byste pro zdraví měli jíst hodně luštěnin a zeleniny, slýcháváte už od dětství. Takový hrách, čočka, fazole nebo třeba cizrna jsou jednak dobrým rostlinným zdrojem bílkovin, jednak v nich najdete pořádnou dávku vlákniny. Ale vy máte zrovna chuť na těstoviny s omáčkou – musí se to nutně vylučovat?

Těstoviny, které vypadají a s malou odchylkou v zásadě i chutnají jako normální penne či fusilli, ale přitom jde o luštěniny? Ano, přesně to lze dnes na českých pultech pořídit. Luštěninové těstoviny se vyrábí rozemletím sušených luštěnin, popřípadě s příměsí zeleniny. Kvalitní produkty vůbec neobsahují pšeničnou mouku, tudíž jsou i přirozeně bezlepkové. A jejich výživové hodnoty ocení i ti nejpřísnější fit nadšenci. Na 100 gramů obsahují přes 20 gramů bílkovin a kolem 10 gramů vlákniny, což je dvou až tří násobek v porovnání s klasickými těstovinami.

Těstoviny jako zdroj bílkovin

Další možností jsou proteinové těstoviny. Jejich hlavním přínosem je vysoký obsah bílkovin. Nedají na ně dopustit hlavně ti, kdo usilují o budování svalové hmoty a stabilní přísun kvalitních bílkovin je pro ně nutnost. Při dietách, jejichž cílem je minimalizovat procento tuku v těle a nechat vyniknout svaly, dojde k rapidnímu snížení sacharidů, a naopak navýšení bílkovin. Kvalitní proteinové těstoviny, které mají ve 100 gramech 50 až 60 gramů bílkovin, ale jen 10 až 20 gramů sacharidů, však lze bez problému zařadit. Pochutnáte si stejně, ale vašemu přísnému režimu neublížíte.

Možná by vás zajímalo složení takového „zázraku“. Není to něco chemického? Záleží na výrobci. Některé jsou ze sójových bobů, popřípadě obohacené o nějakou další luštěninu, zeleninu či obilovinu, jako je třeba bezlepková quinoa. Jiné jsou vyrobené standardně z pšeničné mouky, ovšem obohacené o rostlinný protein.

Těstoviny z konjakové mouky

Nejdietnější jsou těstoviny z konjakové mouky, které mají ve 100 gramové porci méně než 10 kcal, takže jsou v podstatě bez kalorií. To zní naprosto skvěle nemyslíte? Naložíte si plný talíř těstovin a vyjdete z toho tak, jako byste skoro nic nesnědli. Obsahují navíc mnoho vlákniny, podobně jako klasické pšeničné těstoviny. Ale co je to vlastně ta konjaková mouka? Konjac nebo zmijovec je asijská houba vzhledem podobná bramboře, která je z 97 % tvořena vodou, zbytek tvoří polysacharid glucomannan a vláknina.

Z konjakové mouky se vyrábějí různé typy alternativních těstovin, které oceňují zejména dietáři, protože právě takřka nulová energetická hodnota je jejich hlavní výhodou. Zatímco výše zmíněné těstoviny nápadně připomínají ty, které známe, tyto jsou na první pohled jiné. Mají bílou až průhlednou barvu a specifickou strukturu. Obvykle je třeba je výrazně dochutit, sami o sobě jsou téměř bez chuti. Silná omáčka a koření ale udělají své. Možná to bude chtít nějaký čas, než si na jejich specifickou chuť zvyknete, ale jejich složení rozhodně stojí za to, abyste se o to alespoň pokusili.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button