Recepty
Špenátovo-vajíčkové muffiny s restovanými bramborami a šunkou
Ingredience
- 280 g mraženého špenátu (již rozmrazeného)
- 6 velkých vajec
- 1 hrnek bílků
- 230 g nastrouhaného nízkotučného čedaru
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 žlutá cibule, nakrájená na kousky
- 450 g šunky, nakrájené na menší kousky
- 1/2 červené papriky, nakrájené na kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 750 g raných brambor, očištěných a nakrájených na čtvrtiny
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte silikonové formičky a rozmístěte je do plechu s vyššími okraji. V konvic uvařte půl litru vody.
- Ze špenátu vymačkejte přebytečnou vodu a vložte do mixéru společně s vajíčky, bílky, sýrem, kypřícím práškem, solí a pepřem. Mixujte, dokud špenát ve směsi nebude na malé kousky. Vzniklou směsí naplňte košíčky a do plechu nalijte vařící vodu z konvice.
- Pečte 20 až 25 minut.
- Vložte brambory do mísy, zakryjte potravinovou folií a vložte do mikrovlnky na plný výkon na 5 minut. Poté sundejte folii a nechte zchladnout.
- Ve větší pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a restujte 3 minutky. Přidejte šunku a červenou papriku. Restujte, dokud nebude vše lehce dozlatova.
- Šunkovou směs přemístěte do mísy. Pánev očistěte, opět vlijte olej a přidejte brambory. Restujte 4 minuty bez míchání. Otočte brambory na druhou stranu a pečte 6 minut bez míchání. Poté snižte oheň na minimum a přidejte šunkovou směs. Povařte dvě minutky.
- Přendejte muffiny z plechu na rošt a nechte je 5 minut chladnout.
- Servírujte dva muffiny na hrnek brambor.
Výživové hodnoty
2 muffiny a hrnek restovaných brambor
- 340 kalorií
- 15 g tuků
- 1107 mg sodíku
- 27 g karbohydrátů
- 5 g vlákniny
- 3 g cukru
- 38 g proteinu