Snadné a levné tipy jak jíst zdravěji. Začněte ještě dnes
Zdravá strava je mantrou moderní doby. Jíst zdravě, vydatně a konzumovat ty správné suroviny je nesmírně důležité, ale někdy se to snáze řekne, než udělá. Řada lidí má také obavu, že zdravá strava je oproti „normálnímu“ jídlu velmi drahá. Do jisté míry to může být pravda, ale s našimi tipy můžete jíst zdravě, snadno i levně.
Vařit zdravě nemusí být nákladné ani složité, v kuchyni nemusíte strávit hodiny, ani není nutné vybílit váš bankovní účet. Zdravá strava je především o správném nastavení mysli, o motivaci a také o dostatku vědomostí, abyste dokázali rozeznat, co opravdu zdravé je a co se jen tak tváří.
Snižte konzumaci masa
Pokud se zamyslíte, co je nejdražší položkou vašeho nákupního seznamu, pak to s největší pravděpodobností bude maso. Je to drahá surovina, a zvlášť pokud si chcete dopřát opravdu kvalitní a dobré maso. Odborníci ale tvrdí, že v dnešní době konzumujeme maso až příliš často. Stačilo by mít ho třeba jen třikrát do týdne. Nahraďte tedy maso každý druhý den luštěninami, a zlepší se nejen vaše zdraví, ale také ušetříte peníze. Nemusíte se bát, že byste neměli dostatek bílkovin, i luštěniny jich obsahují dostatek a masitý pokrm alespoň jednou za čas vám dodá i další potřebné vitamíny a minerály.
Rozviňte chuť
Mnoho lidí považuje zdravou stravu za pokrm bez chuti. To je ale zcela mylná představa – i zelenina nebo luštěniny mohou být připraveny tak, aby zachutnaly i tomu největšímu gurmánovi. Chce to jen trochu cviku a odvahy experimentovat s kořením a bylinkami. Základem zdravé stravy je určitě pokrm, který je dochucen a lahodí nejen oku, ale i jazyku. I chutné věci jsou zdravé. Koření v sobě také obsahuje vitamíny a látky, které jinak v jídla nenajdeme. Základem je ale používat čerstvé bylinky a koření. Zapomeňte na kořenící směsi a přípravky, které často obsahují jen samou sůl. Pokud chcete můžete si vlastní kořenicí směs připravit i sami doma v hmoždíři. Fantazii se meze nekladou a možností je opravdu nepřeberné množství.
Neplýtvejte
Nevyhazujte žádní jídlo. Prvním krokem je samozřejmě chytré nakupování s rozmyslem. Nikdy nekupujte něco, o čem dopředu víte, že to nestihnete včas spotřebovat. Pokud vám i tak zůstanou nějaké zbytky, zmrazte je a použijte později. Ze zeleniny, která se začíná kazit stále můžete udělat chutnou krémovou polévku nebo zeleninové pyré. Nebudete-li nic vyhazovat, ušetříte ohromné částky a navíc prospějete i životnímu prostředí.
Vyzkoušejte nové věci
Nebojte se novinek! Nikdy jste nejedli cuketu nebo třeba cizrnu? Tvrdíte, že vám to určitě nebude chutnat? Trochu unáhlený soud, nemyslíte? Dříve, než zdravá a chutná jídla zavrhnete, dejte jim alespoň jednou šanci. Zajděte si do dobré restaurace, kde s takovými surovinami umí pracovat a nechte se mile překvapit. A když překonáte prvotní obavy, je to už jen krůček k tomu vyhledat na internetu vhodný recept a vpustit novou surovinu i do vaší kuchyně.
Nakupujte chytře
Nakupujte sezónní potraviny. To jsou takové, které rostou vždy v určitém ročním období a v ostatních je jich nedostatek nebo jsou vypěstované uměle ve skleníku. Sezónní produkty budou vždy levnější, protože je jich během krátkého časového úseku moc a je nutné je vyprodat, než se zkazí. Nebojte se pak nakoupit levně a ve velkém množství a zbytek surovin, které nezpracujete čerstvé můžete zavařit nebo zamrazit. Proč například kupovat drahé jahody bez chuti v zimě, když si můžete z léta nějaké zamrazit a uprostřed zimy si udělat jahodový pohár, který báječně chutná, dodá vám vitamíny a navíc stál zlomek ceny, za kterou byste ho pořídili nyní.
Jednoduše řečeno – kdo chce zdravě jíst, cestu si vždy najde. Vše ostatní jsou jen výmluvy. Začněte ještě dnes a již brzy sklízejte plody své práce.