Rady a tipyReceptyZdraví
Připravte si domácí kysané zelí podle našeho receptu
Příznivé účinky kysaného zelí znali již naši prapředci. Bylo součástí jejich jídelníčku a my bychom jej do toho svého měli zařadit také.
Kysané zelí obsahuje:
- řadu vitamínů – především pak B, C, K a beta karoten
- minerální látky – draslík, vápník, fosfor, železo zinek magnezium
- stopové prvky – nejdůležitější je síra
- bakterie kyseliny mléčné
Vliv na naše zdraví
- podporuje tvorbu krve a hormonů
- bojuje proti únavě
- zvyšuje obranyschopnost organismu
- pomáhá při snižování krevního tlaku
- aktivuje funkci střev a vylučování škodlivých látek
- má odvodňující účinky
- detoxikuje organismus
- napomáhá při tvorbě červených krvinek
Výroba zelí
Pokud se nám nechce krouhat zelí doma, můžeme zakoupit „krouhanku“ – zelí bez košťálů a jemně nakrouhané.
Suroviny na 10 kg nakrouhaného zelí:
- 150 – 200 g soli
- 20 g kmínu
- 150 g cibule
- jablka – nemusí být
Postup:
- Nakrouhané zelí vsypeme do velké nádoby, ideální je čistá vana či stará dětská vanička – ideálně totiž směs promícháte před nakládáním.
- Přidáme ostatní suroviny a řádně promícháme rukama.
- Necháme alespoň hodinu uležet, aby (díky soli) pustilo co nejvíce šťávy.
- Nachystáme si soudek, do kterého začneme zelí pěchovat. V zelí nesmí zůstat vzduch, proces kvašení by pak nebyl úspěšný.
- Jakmile je všechno zelí uvnitř, zatížíme obsah (talíř s kamenem).
- Soudek uzavřeme víkem a umístíme na teplé místo, kde pomalu začne probíhat kvasící proces.
- Občas obsah zkontrolujeme, zelí musí být neustále ponořené ve vodném roztoku. Pokud začne ubývat, musíme doplňovat připravenou směsí – 1 litr vody a 1 lžíci soli necháme přejít varem.
- Zelí kvasí 6 – 8 týdnů. Nádobu poté umístíme do chladu.
Zelí lze také sterilovat do sklenic.
Pozor: Zelí ze soudku vždy nabíráme čistou naběračkou či vidličkou, abychom si do soudku nezanesli nečistoty, které by nám mohly celý obsah soudku zkazit.