Připravte si doma výborný francouzský tiramisu dort
Ingredience
těsto
- 3 vejce
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 50 g hladké mouky
- 30 g kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 2 hrnky silné kávy
náplň
- 3 vejce
- 300 g mascarpone
- 75 g moučkového cukru
- 300 ml smetany ke šlehání
- 50 g kakaa
makrónky (není nutné)
- 1 bílek
- 66 g moučkového cukru
- 42 g mletých mandlí
- 10 g krystalového cukru
- 1 vaječný bílek
- 5 g kakaa
Postup
Krok 1 Troubu si předehřejeme na 180 °C. Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky s cukrem smícháme až do pěny. Přidáme vanilkový extrakt a promícháme. Smícháme mouku s kukuřičným škrobem a přidáme do žloutkové směsi. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh a přidáme do směsi. Do kulaté formy vyložené pečicím papírem nalijeme těsto a pečeme zhruba 30 – 35 minut.
Krok 2 Necháme vychladnout a v polovině rozřízneme na 2 velké pláty. Pokapeme kávou
Krok 3 Pro přípravu náplně si smícháme vejce s cukrem. Pomalu přidáme mascarpone. Nakonec přidáme i smetanu na šlehání a vše vyšleháme v jemný krém.
Krok 4 Na první plát namažeme polovinu krému a přiklopíme druhým plátem.Pomažeme zbývajícím krémem a dáme alespoň na 2 hodiny chladit do ledničky.
Krok 5 Mezitím si připravíme makarónky. Smícháme moučkový cukr s mandlemi. Bílek si vyšleháme v jemný sníh a pomalu přidáme krystalový cukr. Do směsi vmícháme mleté mandle s cukrem. Směs musí být dokonale vyšlehaná. Nakonec přidáme i kakao. Na plech vyložený pečicím papírem vytvoříme několik malých koleček. Pečeme zhruba 10 minut při 150 °C.
Krok 6 Dort vytáhneme z ledničky, poprášíme kvalitní vrstvou kakaa a ozdobíme krásnými makronkami.