Spolupráce

Přijde vám kapr nudný? Zkuste štědrovečerní večeři pojmout netradičně!

Vánoční tradice jsou tím, co polovina lidí na svátečních dnech miluje, a co ta druhá považuje naopak za esenci všeho, co je na současné podobě nejvýznamnějších svátků roku špatně. Pokud patříte do té druhé skupiny, pravděpodobně vás příliš neoslovuje ani klasické štědrovečerní menu v podobě rybí polévky a smaženého kapra s bramborovým salátem. Ani nahrazení kapra už ale není považováno za takové rouhání jako v nedávné minulosti. Pokud i vy uvažujete o tom, že si Vánoce osvěžíte malou změnou, ale nenapadá vás, čím byste měli klasiku nahradit, čtěte dále.

Proč pojmout Vánoce nově?

Ano, kapr se salátem je klasikou, nepředstavujte si ale, že přípravou jiného jídla narušujete stovky let národní historie. Skutečně dominantním štědrovečerním jídlem se stal smažený kapr až po druhé světové válce. Kapr se sice konzumoval již nějakou dobu předtím, připravoval se ale většinou jinak.

Zdroj: zi3000 / Shutterstock.com

Přiznejme si také otevřeně, že smažený kapr není zrovna nejzdravější a pro mnoho lidí už dnes zkrátka nároky na moderní jídlo nesplňuje. Nemluvě o problémech s kostmi, které mohou zvláště v rodinách s dětmi udělat z času klidu a pohody několik desítek minut plných stresu.

Tak proč nezkusit jít na to jinak? Jaké jídlo bude dostatečně sváteční, v mezích možnosti rychlé, zdravé a bude se na sváteční tabuli hodit bez ohledu na to, jak moc zimní počasí na Vánoce bude nebo nebude?

Zůstaňte u ryb: s lososem nemůžete šlápnout vedle

Pokud se nechcete tradic vzdát tak úplně, zkuste zůstat u ryb. Zajímavým receptem na štědrovečerní večeři je např. losos na pomerančích. A jako netradiční přílohu zvolte třeba kuskus. Jedná se o zdravý a rychlý recept, který navíc na talíři velmi dobře vypadá. Kousek lososa udělejte na másle, pokapejte citronovou a pomerančovou šťávou a plátky pomeranče jej ozdobte. Kuskus připravte s rozinkami či brusinkami a ořechy, a luxusní štědrovečerní večeře je na světě.

Houbový kuba: skutečná klasika

Houbový kuba je tradiční vánoční jídlo, jehož tradice sahá do dob před mnoha staletími. Většinou se na Štědrý den podával kuba k obědu, neboť až do večeře se nemělo jíst maso. Nic vám ale nebrání podávat jej i k večeři. Naopak, pokud hledáte zdravé jídlo, či přímo jídlo bezmasé, kuba je nejlepší možnou volbou.

Základem kuby jsou samozřejmě kroupy, ke kterým se po jejich uvaření přidají houby i koření a následně se celé jídlo zapeče v troubě. Chcete změnu, ale tradice máte v úctě? Zvolte houbového kubu, tradiční staročeské vánoční jídlo.

Vinná klobása: základ nové tradice?

Vinná klobása je v našich luzích a hájích oblíbeným jídlem a čím dál tím častěji se prosazuje i na slavnostních tabulích. Opečená se slaninou a česnekem vypadá na talíři s kysaným zelím velice pěkně (zvláště pokud se rozhodnete jí servírovat např. na dřevě), a navíc je opravdu výborná. Vinnou klobásu lze připravit i v trojobalu a na řadu dalších způsobů.

Řízky jako netradiční večeře? Ano!

Smažené řízky se na Vánoce občas připravují společně s kaprem pro ty, kdo nemusí ryby nebo se nechtějí trápit s kostmi. Řízek lze ale připravit i zajímavěji. Co třeba místo klasického trojobalu vyzkoušet obalení v jogurtové marinádě a strouhance?

Možnosti jsou nekonečné, štědrovečerní setkání by mělo být především rodinnou akcí, při které se budou všichni zúčastnění cítit dobře. A k tomu by mělo přispívat i jídlo, které bude stolovníkům nejvíce vyhovovat a všichni si na něm pochutnají.

Abychom ale měli jasno, na smaženém kaprovi se salátem není vůbec nic špatného a pokud patříte mezi ctitele tradic, není nejmenší důvod, proč něco měnit. Je to zkrátka na vás. Ať s kaprem nebo bez, Vánoce by měly být hlavně svátky klidu a pohody!

Zdroj náhledového obrázku: Marian Weyo / Shutterstock.com

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button