Recepty
Osvěžující citronový koláč se sněhovými pusinkami
Ingredience
Náplň
- 4 vaječné žloutky (bílky si schovejte na sněhovou vrstvu)
- 1 a 1/2 hrnku vody
- 1 a 1/3 hrnku cukru krystal
- 1/2 hrnku citronové šťávy
- 1/3 hrnku hladké mouky
- 2 polévkové lžíce másla
- 1 polévková lžíce nastrouhané citronové kůry
- špetka soli
- 1 upečený korpus (koupený nebo domácí)
Sníh
- 4 vaječné bílky pokojové teploty
- 3 polévkové lžíce cukru krystal
- špetka kypřícího prášku
Postup
- Dejte předehřát troubu na 190 °C. Ve středně velké míse prošlehejte žloutky.
- V hrnci na mírném plameni smíchejte vodu, cukr, mouku a sůl. Přiveďte za stálého míchání k varu. Vařte 1 minutu, potom postupně vmíchejte směs do žloutků, pořád šlehejte.
- Vše dejte znovu na mírný plamen a velmi důkladně míchejte. Vařte o něco déle než 1 minutu.
- Odstavte a přidejte máslo, citronovou šťávu a kůru. Důkladně promíchejte a nalijte na vychladlý korpus.
- Na přípravu sněhu: prošlehejte bílky s kypřícím práškem. Jemně vmíchejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne požadovaná tuhá konzistence (1 – 2 minuty). Naneste na náplň, dokud je ještě horká a rozetřete do okrajů.
- Plech umístěte doprostřed rozehřáté trouby (na střední úroveň) a pečte 10 – 12 minut, než je pusinková sněhová vrstva zbarvená dozlatova.
- Před podáváním nechte zcela vychladit.