Recepty
Nejlepší husté polévky na zahřátí
Nemusíte se učit vařit zrovna složité pochoutky, abyste uctili hladové žaludky. Ve studeném počasí se spíše hodí nějaká dobrá hustá polévka, nemyslíte? V jednoduchosti je síla a tyto tři jednoduché, ale přitom skvělé polévky jsou přesně to, co všichni potřebujeme po náročném promrzlém dni. Zároveň jsou i lehkou a ideální večeří pro ty, kteří toho navečer moc nesnědí. Polévka je prostě základ, tak se nechte inspirovat… třeba na dnešní večeři!
Polévka z bílých fazolí
Ingredience:
- 500g bílých fazolí
- 100g cibule
- Olivový olej
- 500ml vody
- Sůl a koření
- Bylinky podle vaší chuti
A jak na to?
- Nejprve ponořte fazole do studené vody a povařte je 30-40 minut.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osmahneme.
- Cibulku spolu se solí a kořením přidáme k fazolím a povaříme asi pět minut. Vše pořádně promícháme, abychom získali jednotnou směs.
- Podáváme za tepla s čerstvými bylinkami a pečivem.
Rajčatová polévka s pálivou chilli papričkou
Ingredience:
- 1500g rajčat
- 400g brambor
- 200g mrkve
- 100g cibule
- 60g krutonů
- 50g stonku celeru
- 1 snítek bazalky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 chilli paprička
- 1 žlutá paprika
- Sůl a pepř
A jak na to?
- Vložíme rajčata na chvíli do vroucí vody a poté je oloupeme a odstraníme z nich semínka. Nakonec rajčata nakrájíme.
- Umyjeme a oloupeme ostatní zeleninu (výjimkou jsou papriky) a nakrájíme ji na kostičky. Vložíme do kastrolu spolu s rajčaty a přidáme dva šálky vody.
- Směs osolíme a přivedeme k varu a poté vaříme na mírném ohni asi po dobu třiceti minut.
- Omyjeme a nakrájíme žlutou papriku na centimetrové kostičky. Osmahneme ji na pánvi spolu s krutony.
- Přidáme do polévky a mícháme, dokud nedostaneme hladké pyré.
- Nakrájíme chilli papričku najemno a spolu s kapkou olivového oleje a pepřem ji přidáme do polévky.
- Ozdobíme bazalkou a naléváme do misek! Nejlépe chutná s čerstvým pečivem!
Francouzská bramborová polévka
Ingredience:
- 500g brambor
- 2 pórkové stonky
- Mořská sůl
- Černý pepř
- 180g zakysané smetany
- Estragon
A jak na to?
- Brambory i pórek nakrájíme na malé kousky a povaříme je v litru vody po dobu třiceti minut.
- Polévku ochutíme solí a pepřem a mícháme, dokud nedostaneme jemnou a hladkou konzistenci.
- Přidáme zakysanou smetanu a na mírném ohni necháme chvíli vyhřát.
- Dobrou chuť!