Nejjemnější sušenky s lískovými oříšky
Ingredience
- 200 g (1 hrnek) cukru krystal
- 4 vaječné bílky
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 30 g (3 polévkové lžíce) polohrubé mouky
- 125 g (1 a 1/4 hrnku) lískových ořechů
- moučkový cukr na posypání
Postup
Dejte předehřát troubu na 180 °C. Připravte si dva plechy vyložené pečicím papírem.
Vyložte na plechy celé lískové ořechy a pečte je asi 15 minut, dokud se z nich neuvolní vůně a začnou se loupat.
Vyndejte ořechy z trouby a pomocí utěrky z nich setřete loupající se šlupku.
Nechte ořechy zcela vychladnout a nahrubo je nasekejte.
Ve vodní lázni rozmíchejte vaječné bílky s cukrem. Míchejte, dokud nevznikne průhledná horká směs (5 – 10 minut)
Odstavte z plamene a přelijte směs do mísy. Pomocí mixeru ušlehejte hustou a lesklou hmotu podobnou sněhové pusince.
Jemně vmíchejte vanilkový extrakt. Přidejte mouku a nasekané oříšky.
Pomocí polévkové lžíce vytvarujte malé hromádky těsta. Pokládejte na pečicí papír tak, aby mezi jednotlivými sušenkami byly mezery 5 cm.
Pečte v předehřáté troubě 20 – 25 minut nebo dokud nebudou sušenky světle hnědé. Vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
Před podáváním můžete sušenky posypat moučkovým cukrem.