Dům a zahradaRady a tipyZdraví

Naučte se zpracovávat potraviny beze zbytků. Šetříte vlastní kapsu i přírodu

Plýtvání jídlem je dlouhodobý problém moderní civilizace. I když se to možná nezdá, dennodenně se na našem území vyhazuje velké množství jídla – a to jen proto, že je po záruce, neodpovídá vizuálním požadavkům apod. Jde samozřejmě zejména o velké supermarkety a restaurace, které jídlo vyhazují v takovém množství, ale občas bohužel nezaostávají ani jednotlivé domácnosti. Jelikož je jídla dost, není přece problém občas něco vyhodit. Jenže ve skutečnosti, je plýtvání jídlem vážný problém, který bychom měli všichni začít řešit především sami od sebe. Jak na to?

Ideální je naučit se zpracovávat potraviny beze zbytku. To znamená třeba to, že zeleninu využijete bez nějakého vyhazování. Nebo když pečete žloutkový dezert, bílky nevyhodíte, ale také je nějak zpracujete. Velmi dobře se například dá zpracovat celá mrkev. Skutečně, celá, i s natí. Pokud se naučíme neplýtvat potravinami a využít opravdu každou jejich část, ve výsledku ušetříme nejen peníze, ale prospějeme také celé naší planetě.

Nakládání s potravinami

U mrkve to možná začíná, ale určitě nekončí. Měli bychom být připraveni na to, že se jednou naše podmínky mohou změnit a jídla už nebude tolik. Štěstí přeje připraveným, tak proč toho nevyužít.

Plýtvání jídlem totiž značí pouze to, že neumíme žít hospodárně, a to rozhodně není dobrá vizitka. Dnes není nutné hromadit zásoby, ale také není vhodné, pokud s jídlem zacházíme jako s neomezeným zdrojem. Vyhazovat některé části potravin jen proto, že je neumíme využít, je skutečně škoda. My vás naučíme, jak to dělat jinak.

Zpracujte mrkev do posledního lístečku

Na mrkvi si můžeme ukázat, jak může komplexní zpracování potravin vypadat. Ideální je, pokud si v supermarketu pořídíte mrkev čerstvou, klidně i neomytou a s natí. Je to záruka, že je mrkev čerstvá, a navíc ji můžete využít lépe než tu zbavenou natě a zabalenou do úhledného plastového sáčku.

Mrkev není třeba loupat

Možná jste zvyklí mrkev vždycky oloupat. To však vůbec není třeba. Raději si pořiďte měkký kartáček, kterým ze slupky odstraníte nánosy špíny, prachu a hlíny. Po takové očistě bude i slupka krásně čistá a vy ji můžete bez obav sníst. Pokud totiž slupku odstraníte, zbytečně se tím připravujete o spoustu cenných látek, které se skrývají právě pod tenkou slupkou. Dále platí, že nať, kterou od mrkve odlámete, rozhodně nevyhazujte. Mrkvová nať najde své skvělé místo v domácím pestu.

Pesto z mrkvové nati

Připravte si tyto ingredience:

  • mrkvovou nať, omytou a pokrájenou 
  • olivový olej
  • citronovou šťávu
  • česnek
  • piniové oříšky
  • parmezán
  • sůl
  • pepř

Jak postupovat? Nať nejprve dobře opláchněte ve vodě a nahrubo nasekejte. Potom ji dejte do mixéru. Přidejte k ní oloupaný česnek a nasucho opražené piniové oříšky. Poté přidejte trochu nastrouhaného parmezánu, osolte, opepřete a klidně přidejte i pár kousků vlašských ořechů, ale není to nezbytné. Vše zalijte olivovým olejem a rozmixujte dohladka. Na závěr můžete ještě dochutit citronovou šťávou.

Využijte mrkev do posledního kousku

Samotná mrkev má desítky způsobů využití od teplé až po studenou kuchyni. Obvykle ji přidáváme do polévek, zeleninových i masových směsí, do omáček a podobně. Velmi oblíbený bývá také klasický mrkvový salát nebo se dá mrkev využít i na sladko ve formě lákavého mrkvového dortu. Z mrkve se dají také připravit chutné chipsy, hranolky nebo tyčinky a využití jistě najde i známý mrkvový olej, který má blahodárné účinky na naši pleť.

Chipsy ze zbytků

Mrkev škrabkou na brambory nastrouhejte na dlouhé tenké proužky, které rozložte na plech pokrytý pečicím papírem. Pokud takto nechcete zpracovat celou mrkev, dají se tak využít jen odřezky nebo slupky. Pokapejte je trochou olivového oleje, osolte a opepřete. K dochucení se dají využít i jiné bylinky podle toho, které máte rádi. Plech poté vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 15-20 minut.

Nechutnější zeleninový salát

Nachystejte si:

  • zelený salát nebo mladý špenát, rukolu, polníček či římský salát
  • cherry rajčata
  • mrkev 
  • slunečnicová semínka
  • sůl
  • pepř
  • pesto z mrkvové nati, které jste si vyrobili podle předchozího návodu

Veškerou omytou a nakrájenou zeleninu dejte do vhodné mísy, přisypte slunečnicová semínka, osolte a opepřete a na závěr přidejte ještě pesto. Dobře všechno promíchejte a salát můžete vylepšit třeba dalšími druhy semínek. Chutná skutečně výtečně a suroviny do něj samozřejmě můžete zcela libovolně obměňovat.

ZDROJ: https://myfoodblog.com.au/how-to-use-the-whole-vegetable-root-to-stem-cooking/#.YkqL1S3ypAY
ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Rachel Claire ze služby Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button