Nakupujete rádi do zásoby? Tyhle potraviny vám vydrží skoro věčně
U některých potravin je potřeba velmi pečlivě sledovat datum spotřeby, jiné jsou zase skoro nesmrtelné. Pokud je budete skladovat ve vhodných podmínkách, není na nich nic, co by se mělo zkazit. Můžete je tedy nakoupit ve slevě, když je zrovna v obchodě akce, a nemusíte se bát, že byste je nevyužili. Které to jsou?
Na většině potravin dnes najdete datum minimální trvanlivosti. To nám říká, že se tyto výrobky dají bezpečně konzumovat i po uplynutí uvedené doby. To však za předpokladu že byly správně skladovány, nemají poškozený obal a nevykazují známky zkažení. Takové potraviny vydrží skoro věčně, i když se může stát, že se trochu změní jejich struktura nebo chuť. Nijak vám ale na zdraví neuškodí a můžete je konzumovat i po letech.
Sůl
Asi víte, že právě sůl se běžně používá jako účinný konzervant. Proto si můžete být jisti, že ani ona sama se nezkazí. Může ale poměrně snadno navlhnout, což ovlivní její strukturu a konzistenci. Pokud tomu chcete předejít, je nejlepší nasypat do slánky pár zrníček bílé rýže, která případnou vlhkost pohltí a udrží sůl v suchu.
Bílá rýže
Pokud budete rýži skladovat ve vzduchotěsné nádobě při teplotách pod 5 °C, udrží si obsah živin a chuť až po dlouhých třicet let. To však platí skutečně jen pro rýži bílou. Ta celozrnná má trochu odlišné vlastnosti. V její slupce se nacházejí tuky, které mohou začít časem oxidovat, čímž se potravina snadněji zkazí a stane se nepoživatelnou.
Sušené luštěniny
Také sušené luštěniny jsou takřka nesmrtelné. Může za to právě proces sušení, který je zbavuje vody a umožňuje nám je konzumovat téměř neomezeně dlouho. Jediné, co se může stát, je, že ztvrdnou, ale v takovém případě je jen stačí déle povařit nebo dopředu namočit.
Sójová omáčka
Jak jistě víte, je plná soli, což z ní nečiní zrovna zdravou potravinu. I díky tomu má však téměř neomezenou trvanlivost. Navíc bývá uskladněna v uzavřeném dávkovači, takže bez úhony přežije i několik let. Doporučujeme ale skladovat ji v suchu a temnu. Nevyplatí se konzumovat ji příliš často – vhodnější jsou omáčky z fermentovaných sójových bobů, jako je tamari a shoyu.
Hořká čokoláda
Pokud se vám podaří pro tmavou čokoládu zajistit správné podmínky skladování, počká na vás i několik let. Je třeba uchovat ji na suchém místě bez teplotních změn. Taková trvanlivá čokoláda by ale měla obsahovat více než 75 procent kakaa a minimum cukru. Někdy se může na povrchu objevit světlý povlak – jedná se o vysrážený cukr nebo tuk. Nemusíte se však bát – nejde o plíseň a čokoládu můžete bez obav sníst.
Med
Tento zlatý zázrak skutečně vydrží takřka cokoliv. Je to právě díky včelám a jeho specifickým vlastnostem. Včely vytvářejí produkt s vysokým obsahem kyselin a nízkou vlhkostí. Po nějaké době sice může med krystalizovat, ale to neovlivní jeho kvalitu ani bezpečnost.
Cukr
Na suchém místě bez extrémních teplot vydrží cukr opravdu dlouho. Je však nezbytné uchovávat jej v uzavřené nádobě a v suchu. Neobsahuje totiž téměř žádnou vodu ani tuk, tedy nedává prostor k množení bakterií. Běžně se stává, že mírně ztuhne nebo se v něm vytvoří hrudky, ale to není na závadu. Stačí jej minutu dvě zahřát v mikrovlnce na nízkou teplotu nebo jej promnout mezi prsty a zase budete mít krásně sypký a příjemně sladký výrobek.
Koření
Různé druhy koření nebo bylinek mohou také vydržet poměrně dlouho. K tomu jim pomůže, pokud je uskladníte v uzavřených nádobách, aby neunikalo aroma a zároveň se do něj nedostala vlhkost. Je však jasné, že jakékoliv koření bude po čase ztrácet na síle, a je tedy dobré kupovat bylinky vždy čerstvé a dlouhému skladování se spíše vyhýbat.
Instantní káva
V neprůhledném uzavřeném obale vydrží velmi dlouho také instantní káva. Jedná se totiž o dehydratovaný produkt, který neobsahuje žádnou vodu, a není na něm nic, co by se mohlo kazit. Je však třeba ji udržovat v temnu, chránit ji před vlhkostí a neukládat do ledničky.
Ocet
Jedná se o přírodní konzervační látku, která opět vydrží skoro věčně. Díky přírodním kyselinám lze ocet uchovávat neomezeně dlouho. Může se mírně změnit jeho chuť nebo aroma, ale to není na závadu.
Nápoje s vysokým obsahem alkoholu
I alkohol funguje jako konzervant. Pokud tedy máte několik lahví vodky, slivovice nebo tequilly, nebojte se je nechat pěkně odležet – nic se jim nestane. Je ale nutné skladovat je v uzavřené láhvi a tu nevystavovat přímému slunečnímu záření. Podobně to platí třeba i u whisky nebo rumu.