Máte přebytky úrody? Zpracujte je tak, abyste zachovali maximum živin
Matka příroda nás mnohokrát obšťastní úžasnou úrodou. Jak už to tak ale bývá, většinou se vše urodí zaráz – a vy najednou nevíte co s tím. Je to případ zejména konce léta nebo začátku podzimu, kdy se nakupí sklizeň nejrůznějšího ovoce, ale v podstatě se to může stát kdykoliv i se zeleninou či jinými plodinami. Ať už máte svůj vlastní kousek půdy, nebo máte svého oblíbeného zelináře či farmáře, poradíme vám, jak ovoce a zeleninu uskladnit nebo jak ji zpracovat, aby se zachovala většina vitaminů a minerálů.
Postupujte po vzoru našich babiček
Inspirujte se postupy našich babiček z dob bez ledniček a mrazniček. Amatérští zahrádkáři mohou spoustu tradičních metod využít i dnes. Čerstvou zeleninu a ovoce skladujte ihned po sklizni nebo nákupu – ideálně v tmavé, chladné a dobře větrané místnosti. Pozor na mráz, ten by uskladněné plody poškodil. Optimální teplota pro skladování zeleniny je 0 až 4 °C.
Brambory se tradičně skladovaly na kouscích dřevěného uhlí, aby si zachovaly chuť po celou zimu. A kořenová zelenina, jako je mrkev, celer nebo kořen petržele, se skladovala ve vlhkém písku, který se používal i pro skladování jablek a hrušek. Naše babičky každý kousek ovoce uložily do samostatného listu papíru a pak dobře utěsněnou nádobu naplnily vrstvami ovoce proloženými pískem a přikryly víkem.
I v dobách, kdy supermarkety byly vzdálenou budoucností mohli naši předkové jíst chutné švestky i v lednu. Chcete vědět, jak toho dosáhli? Použili jednoduchý trik s pšeničnou moukou. Sbírali švestky, když bylo suché počasí, a plody se stopkami uchovávali ve sklenici naplněné moukou! A když měli chuť, jednoduše dali švestky do síta a chvíli je spařili. Říká se, že švestky pak chutnaly jako čerstvě utržené.
Tipy jak nakládat s přebytky úrody
Když je úroda na vrcholu, hodí se v kuchyni nové i tradiční pomůcky. To nejlepší z ovoce a zeleniny získáte extrakcí šťávy z nich. Příprava vlastních čerstvých nápojů je levnější než jejich nákup, nové odšťavňovače jsou velmi účinné, a kromě toho můžete kontrolovat kvalitu použitého ovoce a zeleniny. Díky procesu, který odděluje většinu vlákniny, je vstřebávání čerstvých šťáv snadné a rychlé. Je možné je konzumovat na lačný žaludek a těsně před snídaní lze vstřebat maximum cenných živin. Inspirujte se ročním obdobím a buďte nápadití. Úžasná je například směs jablek, mrkve a červené řepy.
Sušené vydrží ještě déle
Se zpracováním přebytečného ovoce, zeleniny, hub nebo bylinek velmi pomáhá sušička ovoce. Proč si nevyrobit domácí syrová sušená rajčata – využijete je do rozmanitých placiček, omáček, pomazánek a dipů. Sklenice naplněná touto pochoutkou může být i pěkným domácím dárkem. Kupovaná sušená rajčata jsou často příliš slaná, případně mohla být zpracována při příliš vysoké teplotě. A to je škoda, protože výrobku pak chybí důležité živiny.
Jak tedy vyrobit sušená rajčata? Nakrájejte plátky silné asi 1,5 cm a sušte je v sušičce ovoce při teplotě 40 °C přibližně 24 hodin. Během sušení můžete plátky posypat oblíbenými bylinkami a nezapomeňte je v polovině sušení otočit. Když jsou rajčata suchá, uložte je do malého plátěného sáčku nebo je zavařte s česnekem a bylinkami v oleji.
Cuket je vždycky nadbytek
Našli jste na své zahradě hojnost cuket? Už jste z nich připravili všechno možné a nic kreativního vás nenapadá? Pomocí spiralizéru vytvoříte cuketové nudle a syrové špagety jsou hotové za minutu. Můžete použít i škrabku, ale se spiralizérem se třemi druhy nožů vytvoříte tenké i tlusté nudle a můžete s ním krájet i ovoce.
Kvašením získáte také cenná probiotika
Kvašení je známé a používané k uchovávání potravin již po tisíciletí. Kyselé okurky a krátce kvašená zelenina, se vyrábí jednoduchou a levnou metodou, která navíc patří mezi nejzdravější způsoby, jak jíst zeleninu. Při kvašení dochází k rozrušování vlákniny, což usnadňuje trávení. Takto připravená zelenina nepostrádá energii, regeneruje naše střeva a posiluje bakteriální flóru ve střevech i náš imunitní systém a celkově harmonizuje náš organismus. Nejlepší je jíst nakládanou zeleninu každý den, stačí přidat malé množství do salátu nebo je jíst jako přílohu.
Rozhodně tedy nad nadbytkem ovoce či zeleniny nezoufejte – můžete je chytře zakonzervovat tak, aby si zachovaly maximum vitamínů a minerálů. Ne vždy je pouhé uložení do lednice nejlepší volbou – a to samé platí například o zavařování, kterým se mnohdy ztratí cenné vitamíny. Proto zkuste využít výše uvedené způsoby, které vám mohou pomoci využít úrodu skutečně na maximum.
ZDROJ: https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/how-to-store-produce
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Josh Hild: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-zdravy-drevo-cervena-2949140/