Dům a zahradaZdraví

Louskání vlašských ořechů snadno a rychle. Na vánoční cukroví vám chybět nebudou

Vánoce se kvapem blíží, a tak je nejvyšší čas začít přemýšlet nad vánočním cukrovím. A co do něj budete bezpodmínečně potřebovat? Přeci vlašské ořechy! Ty jsou nejen chutné, ale jsou i zdraví prospěšné. Pokud máte to štěstí a můžete sklízet z vlastního ořešáku, nebo jste ořechy dostali od přátel, můžete ušetřit spoustu peněz. Nicméně znamená to také to, že je bude potřeba vyloupat. A to není zrovna oblíbená činnost. My vám ale dnes poradíme pár triků, jak to zvládnout snadno a bez potíží.

Vlašské ořechy jsou ceněnou surovinou pro naše zdraví. Mají blahodárný vliv i na naši psychickou kondici a také pozitivně ovlivňují činnost našeho mozku. Vysoký obsah vitamínu E zase zajišťuje to, že prospívají srdci a cévnímu systému. Dopřát si je tedy můžeme hojně, a to třeba i v oblíbeném cukroví.

Zelená slupka

Pokud máte čerstvé ořechy, na nichž je stále zelená slupka, stačí je nasypat do igelitového pytle, který pevně zavážete provázkem. Ořechy ale nesmí být mokré, jinak by snadno mohly začít plesnivět. Pytel s ořechy dejte asi na čtyři dny do chladné místnosti. Poté pytel rozvažte a ořechy vysypte. Zelená slupka by měla jít velmi snadno dolů.

Pokud spěcháte, můžete vyzkoušet jiný trik, který funguje přeci jen rychleji. Pokud už máte ořechy sesbírané, a ještě jste je neočistili, dopřejte jim horkou lázeň. Nádobu s horkou vodou a ořechy přikryjte pokličkou a nechte ji odstát asi 15 minut. Následně vodu slijte, ořechy nechte vychladnout a s pomocí nože snadno slupky odstraňujte.

Zkusit můžete také jinou metodu: Ořechy se slupkou rozložíte na plech a dáte je na 10 minut do trouby rozpálené na 200 stupňů Celsia. Jakmile je vyndáte a ořechy vychladnou, můžete prsty snadno oddělit zelenou slupku.

Připravte se na to, že obě metody znamenají, že si při loupání trochu obarvíte ruce. Tomu se prostě nedá vyhnout. Proto se vyplatí používat rukavice, nebo být připraveni na to, že si pár dní budete dolů drhnout hnědé barvivo.

Odolná skořápka

Pokud v cestě za ořechy stojí odolná tvrdá skořápka, můžete využít tyto triky. Nejznámějším pomocníkem je samozřejmě louskáček, ale pokud jej nemáte zrovna po ruce, můžete stejně úspěšně využít i kleště, tzv. sikovky. Jsou-li skořápky opravdu tvrdé, budete si muset pomoci i kladívkem – jen opatrně na prsty! Abyste zabránili rozlétávání skořápek do všech stran, schovejte ořech pod utěrku a pod něj dejte prkýnko. Stejným způsobem lze využít třeba paličku na maso.

Vyzkoušejte méně známé triky

Louskat ořechy lze i méně invazivními způsoby. Hodí se zejména pro situace, kdy chcete slupky zachovat co možná nejvíce vcelku, protože je chcete využít třeba na dekoraci adventního věnce.

Aby tvrdá skořápka trochu změkla, pomůže, když ořechy namočíte na pět minut do horké vody. Přisypat do ní můžete i špetku soli, která skořápku ještě více změkčí.

Velmi oblíbený je i trik s mlékem. Ořechy stačí přes noc naložit do studeného mléka. Pak už jen stačí otočit špičkou nože ve špičce ořechu a skořápky půjdou velice snadno oddělit.

Co z ořechů upéct?

Pokud nemáte příliš mnoho času, ale i tak si chcete na cukroví pochutnat, zkuste tento jednoduchý recept, který zvládne skutečně každý. Budete potřebovat:

  • 300 g vlašských ořechů
  • 200 g cukru moučka
  • 2 bílky
  • čokoláda na polití

Z ingrediencí zpracujte tužší těsto. To vyválejte na placku, ze které vykrajujte různé tvary – rohlíčky, hvězdičky, zvonečky, zkrátka co máte doma na vánoční cukroví. Vykrojené kousky rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 10 minut na 160 stupňů. Na závěr můžete vychladlé cukroví přelít rozpuštěnou čokoládou a ozdobit mandlemi nebo jinými ořechy.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button