Rady a tipy

Levný a jednoduchý způsob, jak vyčistit troubu

Pro kompletní vyčištění umyjte nejdříve skla trouby (1. popsaný postup) a poté vnitřek trouby (2. popsaný postup). V průběhu čistění trouby nezapomeňte v kuchyni větrat, abyste se nenadýchali škodlivých výparů.

Potřebujete

  • 2 l teplé vody
  • 2 misky, které vydrží teplo v troubě (nejvhodnější jsou zapékací mísy)
  • 250 ml amoniaku (nebo-li čpavková voda, lze koupit v drogerii), jde nahradit jedlou sodou, čistění pak ale není tak účinné
  • 1/4 hrnku prášku do pečiva
  • houbička na nádobí nebo bavlněné hadříky (např. ze starých triček)
  • ochranné gumové rukavice (pro ochranu pokožky při čistění)

Postup pro vyčištění skla trouby

  1. V misce (nemusí být zapékací) vmíchejte do 1 litru teplé vody prášek do pečiva. Měla by vzniknout tekutější pasta. Nechte prášek úplně rozpustit, aby směs byla jednotná.
  2. Pomocí hadříku naneste pastu na znečistěná místa (vnitřní stranu skla). Nechte asi 30 minut působit.
  3. Směs setřete čistým bavlněným hadříkem nebo houbičkou na nádobí a sklo omyjte čistou vodou.

Postup pro vyčištění vnitřku trouby

  1. Tento postup doporučujeme dělat večer, aby mohlo čistění probíhat přes noc.
  2. Dejte předehřát troubu na 150 °C.
  3. Do jedné zapékací mísy nalijte 1 l horké vody.
  4. Do druhé mísy nalijte 250 ml amoniaku.
  5. Mísu s vodou dejte do spodní části trouby, mísu s amoniakem do střední části trouby.
  6. Troubu vypněte a zavřete. Nechte působit přes noc. Větrejte.
  7. Ráno troubu vyčistěte hadrou a teplou vodou nebo dalšími čistícími přípravky. Díky nočnímu působení amoniaku půjde veškerá špína dobře dolů.
  8. V průběhu čistění trouby nezapomeňte v kuchyni větrat, abyste se nenadýchali škodlivých výparů!

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button