Rady a tipyZdraví

Květy jako zpestření jídla i zdroj vitamínů. Naučte se je využívat i ve vaší kuchyni

Květiny většina z nás chápe jako krásnou dekoraci a ozdobu domácnosti, ale málokdo si je spojuje s jídlem. Přesto možná víte, že některé květy skutečně mohou být jedlé a skvěle mohou doplnit nejedno jídlo. Do jídla se přidávají nejen kvůli svému vzhledu, ale mají i řadu jedinečných aromatických i chuťových vlastností.

A není to žádný moderní výmysl. Květy se používaly pro kulinářské účely již ve starověkém Řecku, Římě a Egyptě. Dnes se běžně využívají k výrobě čajů a tinktur, ale také v kuchyni od polévek až po koláče. Je ale potřeba samozřejmě bedlivě volit květiny, které jsou jedlé a také je umět ve správný čas sesbírat a vhodně připravit.

Ideální čas

Květy určené na dekoraci jídla je vhodné sbírat vždy během nejchladnější části dne. Může to být brzy ráno nebo pozdě večer, kdy už slunce nepálí a květy nebudou vysušené a slabé. Z rostlin vždy vybírejte květy, které jsou rozkvetlé, a naopak nesbírejte poupata nebo ty, které už začínají odkvétat. Takové květy totiž budou obsahovat vůbec to množství éterických olejů a cukru, takže chuťově mohou nabídnout nejsilnější zážitek.

V ideálním stavu by měly být kvítky plné vody a před opylováním, což prodlouží jejich trvanlivost. Nasbírané květy následně uložte do košíku nebo krabice a umístěte je na chladné a stinné místo. Doma je pečlivě prohlédněte a je-li to potřeba, zbavte je nečistot a hmyzu. Před samotným použitím je také zbavte pylu, který vám negativní vliv na chuť, ale především může alergikům způsobit velmi nepříjemné reakce.

Nejen krása, ale i zdraví

Květy však nejsou jen krásné, ale i zdravé. Jejich typickou vlastností je, že působí protizánětlivě. Obvykle bývají také skvělým zdrojem vitamínu A, vitamínu C a karotenu. Dále obsahují lecitin, flavonoidy, karotenoidy, silice. Jedná se o poměrně koncertovaný zdroj živin, který jen tak někde nenajdete. Je to podobné, jako byste si dopřáli syrovou zeleninu. 

Jak je přidat do jídla?

Pokud s jedlými květy teprve začínáte, asi nejsnadnější je přidat je do salátů  – zkuste třeba kousky čerstvé levandule a plátky citrónu. Nebo si vyrobte z malých kvítků kostky ledu, které následně můžete vložit do sklenic a zalít domácí limonádou. Pokud však máte sennou rýmu, astma nebo jiné alergie, s jedlými květy buďte hodně opatrní, nemusely by vám udělat dobře.

Ne všechno je jedlé

Mějte na paměti, že ne vždy jsou všechny části květin jedlé. Například zimolez a fialky jsou jedlé celé, ale u růže, měsíčku, tulipánů či chryzantém, se dají jíst pouze okvětní lístky. Zbytek rostlinky se na jídlo nehodí, má hořkou chuť a může vyvolat i zažívací obtíže.

Sbírání v přírodě

Pokud jdete sbírat do přírody, ujistěte se, že skutečně víte, co sbíráte. Nejde snadno poznat, co je jedlé, a co ne. Musíte být zvlášť opatrní, protože listy a stonky květů mohou být jedovaté. Nejde doporučit nějaká univerzální pravidla, podle kterých byste mohli poznat, zda se dá daná rostlinka jíst, takže platí, že to, co neznáte, prostě nejíte.

V městě raději ne

Nesbírejte květy, které kvetou v městských parcích nebo vedle silnice. Je totiž dost velká pravděpodobnost, že budou počůrané od psů, postříkané insekticidem, fungicidem nebo herbicidem, případně zanesené prachem a špínou.

Které jsou bezpečně jedlé?

Mezi spolehlivě bezpečné patří: květ bazalky, brokolice, akátu, juky, cukety, dále bez, begónie, brutnák, měsíček, heřmánek, čekanka, jetel, pažitka, pampeliška, denivka, karafiát, šalvěj, sedmikráska, fenykl, ibišek, proskurník, levandule, máta, kapucínka, maceška, prvosenka, růže, fialka, fuchsie, karafiát zahradní.

ZDROJ: https://www.gardeners.com/how-to/edible-flowers/8078.html, kuchynelidlu.cz
ZDROJ obrázku: Pixabay

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button