Kuřecí stehna s bramborami a parmazánovou omáčkou z jedné zapékací mísy
Ingredience
Kuře a brambory
- 6 kuřecích stehen (vrchních)
- 1 lžíce italského koření
- sůl a pepř k dochucení
- 3 lžíce másla
- 3 hrnky baby špenátu, nasekaného
- 480 g menších brambor, nakrájených na poloviny
- 2 lžíce petrželky, nasekané
Parmazánová omáčka
- 55 g másla
- 4 stroužky česneku, nadrcené
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušené bazalky
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
- sůl a pepř
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C. Zapékací formu o velikosti cca 22×33 cm vymažte olejem.
Kuře opepřete a osolte.
Na pánvi rozehřejte dvě lžíce másla, přidejte kuřecí stehna kůží dolů a každý kousek 3 minuty restujte z každé strany dozlatova. Poté dejte bokem.
Na pánvi rozpusťte zbývající lžíci másla, přidejte špenát a 2 minuty jej restujte. Poté jej vyndejte z pánve a dejte bokem.
Na omáčku vložte do pánve máslo, přidejte česnek, chvilku restujte a poté zaprašte moukou. Přilijte vývar, přidejte tymián a bazalku. 2 minuty nechte restovat a poté přilijte smetanu a přidejte strouhaný parmazán. Chvíli vařte do zhoustnutí, poté osolte a opepřete.
Do zapékací mísy vložte kuřecí stehna, nakrájené brambory, špenát a nakonec omáčku.
Vložte do trouby a pečte přibližně 25 až 30 minut, nebo dokud nebude kuře propečené.
Ihned podávejte; ozdobte petrželkou, chcete-li.