Recepty
Klasický domácí dýňový koláč s voňavým kořením
Ingredience
- 2 hrnky dýňového pyré
- 1 1/2 hrnku 40% smetany
- 1/2 cup hrnku třtinového cukru
- 1/3 hrnku krupicového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce + jeden žloutek
- 2 lžičky skořice
- 1 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého kardamonu
- 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
- 1 neupečenou koláčovou krustu
Postup
Krok 1
Předehřejte troubu na 210 °C. Nachystejte si neupečenou koláčovou krustu. V míse rozšlehejte vajíčka, přidejte cukry, sůl, koření a citrónovou kůru. Vmíchejte dýňové pyré a smetanu. Vše dobře promíchejte.
Krok 2
Nalijte náplň do připravené formy s krustou a dejte péct na 15 minut. Poté teplotu snižte na 180 °C a dopékejte dalších 45 až 55 minut, nebo dokud nůž zapíchnutý do středu nevýjde čistý. Nechte koláč aspoň 2 hodiny chladnout, než jej budete servírovat.