Kdy se k nám dostaly těstoviny? Naše babičky je znaly jinak
Nudle do polévky, fleky se šunkou nebo široké nudle s mákem. Těstoviny nejsou jen italskou záležitostí, i u nás patřily do kuchyně už v 17. a 18. století. Ale vypadaly jinak, vařily se jinak a určitě nebyly každodenní záležitostí.
První české těstoviny vznikly v Boršově
Zatímco v Itálii se těstoviny jedí už od středověku, u nás se rozšířily mnohem později. V průběhu 18. a 19. století se těstoviny na našem území vařily poměrně běžně, ať už jako zavářka do polévky, špagety nebo flíčky.
Česká tradice průmyslové výroby těstovin se datuje od roku 1884, kdy vznikla těstárna bratří Zátků jako vůbec první svého druhu v tehdejším Rakousku-Uhersku. Byla to továrna ve Březí u Boršova nad Vltavou, kterou založili bratři Vlastimil a Dobroslav Zátkové. Do té doby si těstoviny většinou připravovaly hospodyně doma.
Babičky a domácí nudle
Nudle do polévky, fleky na zapékání nebo široké nudle s mákem, to všechno patřilo do běžné české kuchyně. Ale pozor, nebyly to těstoviny, jak je známe dnes.
Babičky našich babiček brávaly na domácí nudle dobrou mouku, čímž se rozuměla co nejlepší mouka hladká. Těsto se hnětlo z mouky, vajec a vody, rozvalovalo se na tenký plát, nechalo zaschnout a pak krájelo na tenké proužky. Nudle se buď hned použily, nebo se sušily do zásoby.
Domácí těstoviny se dělaly ručně, jejich příprava byla časově náročná a vyžadovala zkušenost. Proto se nevařily každý den, spíš o nedělích nebo o svátcích.
Proč se u nás těstoviny nerozšířily dřív?
Důvodů bylo víc. Na území Itálie se pěstovala tvrdá pšenice obsahující vysoké množství lepku, a právě ta je velice vhodná pro výrobu trvanlivých sušených těstovin. Oproti tomu v prostoru střední Evropy, a tedy i v našich zemích, rostla měkká pšenice s nižším obsahem lepku, a ta nebyla pro přípravu těstovin zrovna nejlepší.
Navíc byly těstoviny dlouho drahé. Až průmyslová výroba v 19. a 20. století je zlevnila natolik, že se dostaly na běžný stůl. Teprve v posledních desetiletích se vrací zájem o kvalitní těstoviny, ať už italské, nebo české tradičnější varianty. A s nimi i chuť zkoušet si je dělat doma.
A jak si připravit těstoviny dnes?
Zkuste třeba kuchařku od Zdeňka Pohlreicha Super jednoduše: Těstoviny. Nabízí recepty, které fungují i pro méně zkušené kuchaře. Jednoduché kroky, dostupné suroviny a jídla, která chutnají.
A pokud chcete rychle a zdravě? Vyváženě, rychle a jednoduše nebo Uvařte si zdravě vás naučí připravit dobré jídlo bez zdlouhavé přípravy.
Těstoviny u nás mají svou historii. I když ne tak starou jako v Itálii, určitě už mají v našich kuchyních své místo.









