Intolerance na laktózu není tak běžná jako nesnášlenlivost lepku. Laktózou rozumíme cukr, obsažený v mléčných výrobcích-mléčný cukr. Konzumace mléka jiného živočišného druhu není pro člověka přirozená. Evolucí došlo k mutaci a člověk si na mléčný cukr zvykl. Asiaté konzumují mléko a mléčné výrobky pouze výjimečně, proto také se nejvyšší počet lidí s intolerancí na laktózu objevuje právě v Asii. Podobně jsou na tom Afričané a původní obyvatelé Ameriky. V Česku je přibližně 10%.
Intoleranci na laktózu poznáte snadno
Jíte zdravě a i přes všechnu snahu vás trápí zažívací potíže? Možná trpíte nesnášenlivostí mléčného cukru a ani o tom nevíte. Mezi příznaky intolerance patří nadýmání, křeče v oblasti břicha, řídká stolice a průjem. Výjimečně i zvracení. Vyzkoušejte jednoduchý test. Vypijte hrnek mléka. Pokud se během čtyř hodin dostaví některý z příznaků, jedná se pravděpodobně o intoleranci na laktózu. Doba a intenzita dostavení se příznaků je hodně individuální. Pro jistotu vyhledejte lékaře, který vám udělá jednoduchý test z krve.
Jak mléko nahradit?
Někteří jedinci mají pouze slabou intoleranci a některé mléčné výrobky jim nevadí. Nižší obsah laktózy mají některé sýry s delší dobou zrání, zakysané nápoje a jogurty nebo kefíry. Dnešní obchody stále rozšiřují nabídku potravin bez laktózy. Jsou označené nápisem „lactose free“ nebo „low lactose“. Seženete nejen mléko samotné, ale také jogurty, tvaroh nebo zakysané nápoje. Výrobky bez laktózy jsou vhodné i při redukční dietě. Další alternativou mohou být výrobky čistě rostlinného původu. Jogurty nebo mléko ze soji, ale také rýžové dezerty nebo ovesná smetana si nachází stále větší oblibu u spotřebitelů. Tyto rostlinné produkty můžete používat k běžnému vaření i pečení. Jsou lehké na zažívání, obsahují mnoho vitamínů a mohou být skvělými pomocníky při dietě.