- Čas přípravy: 20 minut
- Čas pečení: 10 minut
- Čas mražení: 4 hodiny
Ingredience
- 12 grahamových sušenek nebo krekrů (můžete použít např. sušenky Bebe), rozdrcených na drobky
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku změklého másla
- 510 g ušlehané šlehačky
- 450 g smetanového sýra pokojové teploty (např. žervé)
- 1 lžička citronové kůry
- 1 a 1/2 hrnku pokrájených čerstvých jahod (můžete použít i mražené nebo kompotované)
- 1 lžička vanilkového extraktu (zkuste si vyrobit domácí)
- doporučujeme na ozdobu. čokoládová poleva, sirup nebo šlehačka
Postup
- Dejte předehřát troubu na 190 °C a vymažte tukem dortovou formu.
- V mixeru rozmixujte jahody a dejte stranou.
- V míse smíchejte sušenkovou drť, 1/4 hrnku cukru a máslo. Dobře promíchejte.
- Sušenkovou směs rozprostřete na dno formy. Hmotu je potřeba co nejvíce stlačit, aby byl základ cheesecaku pevný a nerozpadal se.
- Pečte 8 – 10 minut, dokud korpus nezhnědne. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Mezitím si připravte další vrstvu.
- V míse smíchejte smetanový sýr, citronovou kůru a 3/4 hrnku cukru. Umíchejte dohladka. Vmíchejte jahodové pyré. Přidejte ušlehanou šlehačku a míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí.
- Rozetřete smetanovou směs na vychladlý korpus, zakryjte potravinářskou folií a dejte ztuhnout do mrazáku alespoň na 4 hodiny.
- Asi 30 minut před podáváním vyndejte dort z mrazáku, aby mírně roztál.
Tipy:
- Ke krájení použijte velký nůž, který namočíte do horké vody a poté otřete utěrkou.
- Podávejte se šlehačkou a čokoládovou polevou.