Domácí pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek je přírodní antibiotikum, silný antioxidant a zdroj vitamínu C. Pomáhá snižovat krevní tlak, brání procesu kornatění tepen, podporuje trávení, má močopudné účinky.
Nejlepší je čerstvý, výborný je na chlebu s máslem. Využijete jej do pokrmů studených i teplých. Nejlepší způsob skladování je zmrazení nebo výroba pesta.
Pozor – někteří lidé mohou být alergičtí na česnekové silice (dýchací potíže, podráždění a zarudnutí pokožky při kontaktu).
Výroba pesta
Suroviny:
- svazek medvědího česneku
- dvě hrstky ořechů (kešu, vlašské, piniové)
- 4 lžíce olivového oleje
- 30 g nastrouhaného parmezánu
- sůl
- citronová šťáva (nemusí být)
Postup:
Omyjeme listy česneku a rozmixujeme je s ořechy. Postupně přidáváme olej. Naposledy přidáme sůl, nastrouhaný parmezán, případně citronovou šťávu.
Hotové pesto dáme do uzavíratelné nádoby a uskladníme v lednici. Použít jej můžene třeba na těstoviny nebo topinky. Je výborné pod maso, do sýrových nebo tvarohových náplní (slané šátečky) nebo jako část náplně do pizzy.