Recepty
Domácí mléko z lískových ořechů
Budeme potřebovat:
- lískové ořechy neloupané
- vodu
- lžičku skořice
- tři lžičky vanilkové cukru anebo vanilkového extraktu
A jak na to?
- Nejprve ořechy opláchneme a dáme do misky, kterou pak zalijeme vodou. Obecně platí, že na jeden hrníček ořechů bychom měli spotřebovat tři hrnky vody. Tento fakt ale není tak důležitý – voda slouží totiž pouze k tomu, aby byly ořechy krásně jemňoučké.
- Ořechy by měly nasakovat skutečně dlouho dobu 12-24 hodin. Jakmile jsou tedy ořechy měkkoučké, slijeme vodu a dáme je do mixéru společně se dvěmi sklenicemi vody, vanilkovým cukrem a lžičkou skořice. Směs naředíme podle potřeby.
- Nakonec si vezmeme drobný cedník, přes který směs přepasírujeme a přelijeme.
- Hotové mléko přelijeme do námi zvolené nádoby a dáme vychladit do lednice. Mělo by vydržet až pět dní. 🙂
- Můžeme si pochutnávat!