Rady a tipy
Levný a jednoduchý způsob, jak vyčistit troubu
Pro kompletní vyčištění umyjte nejdříve skla trouby (1. popsaný postup) a poté vnitřek trouby (2. popsaný postup). V průběhu čistění trouby nezapomeňte v kuchyni větrat, abyste se nenadýchali škodlivých výparů.
Potřebujete
- 2 l teplé vody
- 2 misky, které vydrží teplo v troubě (nejvhodnější jsou zapékací mísy)
- 250 ml amoniaku (nebo-li čpavková voda, lze koupit v drogerii), jde nahradit jedlou sodou, čistění pak ale není tak účinné
- 1/4 hrnku prášku do pečiva
- houbička na nádobí nebo bavlněné hadříky (např. ze starých triček)
- ochranné gumové rukavice (pro ochranu pokožky při čistění)
Postup pro vyčištění skla trouby
- V misce (nemusí být zapékací) vmíchejte do 1 litru teplé vody prášek do pečiva. Měla by vzniknout tekutější pasta. Nechte prášek úplně rozpustit, aby směs byla jednotná.
- Pomocí hadříku naneste pastu na znečistěná místa (vnitřní stranu skla). Nechte asi 30 minut působit.
- Směs setřete čistým bavlněným hadříkem nebo houbičkou na nádobí a sklo omyjte čistou vodou.
Postup pro vyčištění vnitřku trouby
- Tento postup doporučujeme dělat večer, aby mohlo čistění probíhat přes noc.
- Dejte předehřát troubu na 150 °C.
- Do jedné zapékací mísy nalijte 1 l horké vody.
- Do druhé mísy nalijte 250 ml amoniaku.
- Mísu s vodou dejte do spodní části trouby, mísu s amoniakem do střední části trouby.
- Troubu vypněte a zavřete. Nechte působit přes noc. Větrejte.
- Ráno troubu vyčistěte hadrou a teplou vodou nebo dalšími čistícími přípravky. Díky nočnímu působení amoniaku půjde veškerá špína dobře dolů.
- V průběhu čistění trouby nezapomeňte v kuchyni větrat, abyste se nenadýchali škodlivých výparů!