Jak na sladký jablečný koláč od Lucille Ball?
Známá komička Luccille Ball jsme milovali zejména, když si pohrávala s jídlem. Paradoxně ale v soukromý nebyla údajně příliš zdatná kuchařka. Podle známých prý na dotaz o posledním jídlem odpověděla, že by snědla cokoliv, co nebude vařeno od ní. Přesto po sobě ale slavná komička zanechala několik dobrých receptů se svými vlastními zápisky a po jejich rekonstrukci se ukázala, že jsou opravdu dobré! Byla tedy chyba v herečce?
Jeden z jejích receptů byl třeba „Jablečný John“. Tuto drobenkovou dobrotu si dnes můžete zkusit upéct ale i vy! Připraveni?
Budeme potřebovat:
- 8 šálků vařených plátků jablek
- 1/2 šálku cukru
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1 lžíci strouhané citrónové kúry
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 šálku vody
- 2 šálky sušenek
- 2-3 lžíce rozpuštěného másla
- 1/2 šálku mléka
A jak na to?
Nejprve promícháme dohromady jablka, cukr, muškátový oříšek, kúru a citrónovou šťávu s vodou. Jablečnou směs poskládáme do vymaštěné formy a pečeme asi na 150°C po dobu jedné hodiny, než jablka zcela nezměknou. Poté je vyjmeme z trouby a zvýšíme teplotu na 180°C. Zkombinujeme sušenky a 2 lžičky cukru a rychle vmícháme rozpuštěné mléko a máslo. Klademe směs na jablka a pečeme po dobu 15 minut, dokud nejsou sušenky zlaté a křupavé. Nakonec necháme koláč mírně vychladnout a podáváme jej s vanilkovou zmrzlinou!