Recepty
Zaplétaný sladký skořicový chléb – Estonský Kringle
Ingredience
- 2 1/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 hrnku vlažného mléka
- 1 lžíce krupicového cukru
- 15 g čerstvého droždí
- 30 g rozpuštěného másla
- 1 žloutek
Náplň
- 50 g změklého másla
- 5 lžic krupicového cukru
- 3 lžíce skořice
- 3 lžíce nasekaných mandlí (volitelné)
Postup
- V míse míchejte droždí s cukrem, dokud nebude tekuté. Poté přidejte mléko, žloutek a rozpuštěné máslo.
- Ve větší míse smíchejte mouku a sůl. Přilijte mléko s droždím a míchejte, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn. Vytvarujte z těsta kouli a vložte do olejem vymazané misky. Přikryjte potravinovou folií a nechte hodinku kynout v pokojové teplotě.
- Mezitím smíchejte změklé máslo s cukrem a skořicí. Toto bude náplň.
- Rozehřejte troubu na 200 °C, Plech vyložte pečicím papírem.
- na ploše posypané trochou mouky vyválejte těsto do tvaru obdélníku o rozměrech 18 x 12 centimetrů.
- Rozetřete skořicovou směs na vyválené těsto, ne úplně do okrajů. Posypejte mandlemi. Trochu náplně si nechte na potom. Zarolujte těsto do dlouhého válečku, rozřízněte uprostřed s jedním okrajem celistvým.
- Spleťte oba konce okolo sebe a spojte do kruhu.
- Přemístěte spletený kringel na pečicí papír, potřete zbývající náplní a dejte péci.
- Pečte 20 až 25 minut do tmavě zlatavé barvy těsta. na posledních deset minu snižte teplotu na 180 °C.
- Podávejte teplé.